Mus czekoladowy

Francuski Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy. To czekoladowa rozpusta. Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek i bitej śmietany. Jest puszysty, kremowy i mocno czekoladowy. Puszystości nadają mu piana z białek i ubita śmietana. Do tego jest szybki w przygotowaniu. Można serwować go bez dodatków lub przykładowo posypany startą czekoladą, z kleksem z bitej śmietany albo ze świeżymi owocami.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
  • 50 g masła
  • 125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno.
  5. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
  6. Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
  7. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  8. Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej).

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mus czekoladowy Mus czekoladowy