Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Mus czekoladowy

Francuski Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy. To czekoladowa rozpusta. Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek i bitej śmietany. Jest puszysty, kremowy i mocno czekoladowy. Puszystości nadają mu piana z białek i ubita śmietana. Do tego jest szybki w przygotowaniu. Można serwować go bez dodatków lub przykładowo posypany startą czekoladą, z kleksem z bitej śmietany albo ze świeżymi owocami.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
  • 50 g masła
  • 125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno.
  5. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
  6. Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
  7. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  8. Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej).

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mus czekoladowy Mus czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony