Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Cake pops ośmiornice

Ciasteczkowe lizaki na patyku w kształcie ośmiornic. Cake pops o takim kształcie będą pasować na przyjęcie urodzinowe małego pirata lub piratki lub też o tematyce związanej z morzem.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 400g ciasta ucieranego lub biszkoptowego
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady białej
  • ok. 300g kuwertury lub czekolady białej
  • 1 łyżeczka oleju
  • niebieski barwnik spożywczy
  • trochę białej masy cukrowej (na oczy)
  • perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne (na źrenice)
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. 200g czekolady posiekać drobno. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  2. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
  3. Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Kuweturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady). Wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki do czasu, aż kulki stwardnieją.
  6. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
  7. Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia, patyczkiem do góry. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę zrobić ramiona. (Należy uważać, żeby ramiona były połączone z głową i, aby nie były za cienkie).
  8. Z masy cukrowej zrobić małe kuleczki, w każdą wcisnąć ciemną perełkę cukrową i gotowe oczy przykleić do głowy. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cake pops ośmiornice Cake pops ośmiornice

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony