Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 jajko
  • 150g płynnego miodu
  • 80ml oleju
  • 220g jogurtu naturalnego

Warstwa bezowa:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  5. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
  6. Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
  7. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 2 lat temu
    [i]Wyszły super! chociaż bezę nakładało się dość ciężko (szprycą kupioną za 4 zl)to są pyszne. Dziękuję za fajny przepis na święta[/i] :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    3velyna · 3 lat temu
    Czy zamiast posiekanych migdałów mogę dodać te w proszku? Dorwałam w Lidlu oba rodzaje, ale tych siekanych mam mniej i chciałam je wykorzystać tylko do dekoracji.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie. Ciasto wyjdzie Ci bardziej suche, a powinno być wilgotne z chrupiącymi kawałkami migdałów. Raczej zrezygnowałabym z dekoracji na rzecz ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    3velyna · 3 lat temu
    Zapowiadają się świetnie, czy zamiast normalnego jogurtu naturalnego można dodać ten typu greckiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandy · 5 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie... :-) do jakiej wysokości napełnić foremki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandy · 5 lat temu
    Witam !
    -Do bezy potrzebne są białka z dużych jajek ?
    -Gdy użyje białek z 4 małych jajek to muszę dodać więcej cukru ?
    Z góry dziękuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiaa · 7 lat temu
    Mam 13 lat i nie jestem doswiadczona w robieniu ciast ( szczerze mowiąc to moje pierwsze samodzielne < bez zadnej pomocy mamy !> wypieki ;dd ) a nawet mi wyszly ; )
    Miałam trochę kłopotu z bezą na wierzchu ale w końcu jakoś mi wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kasiu, serdecznie gratuluję! Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Już nie pamiętam dokładnie, ale też mniej więcej w Twoim wieku upiekłam pierwsze swoje ciasto, a była to zebra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchareczka_ · 7 lat temu
    Zrobiłam! Sa przepyszne, już ich zresztą nie ma i musiałam robić z podwójnej porcji. Wspaniały przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kursywa · 7 lat temu
    Ależ one pysznie wyglądają Śliczne muffiny Dla mnie najciekawsza jest beza na górze, bo jeszcze nie próbowałam muffinek z bezą, ale to się już niedługo zmieni :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cezonia · 8 lat temu
    Wyglądają obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    och, och, och!
    jakież rozkoszne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    wspaniałe są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 8 lat temu
    a ja nie jedna bym zjadła...;) pięknie wyglądają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 8 lat temu
    Bardzo apetyczne muffinki. Migdały uwielbiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Śliczne muffiny!:))
    Zjadłabym jedną na śniadanko:)

Polub nas na ...

Początek strony