Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Bardzo smaczne muffinki. Są puszyste, bardzo migdałowe, miód nie dominuje, jest tylko delikatnie wyczuwalny. Wyrastają ładnie do góry. Dodatkowo ozdobione są bezą udekorowaną migdałami. Polecam.

Składniki:

Na ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100g migdałów posiekanych (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)
  • 1 jajko
  • 150g płynnego miodu
  • 80ml oleju
  • 220g jogurtu naturalnego

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • ok. 50g migdałów posiekanych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
  2. W drugiej misce wymieszać jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo!).
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.
  5. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując dodać stopniowo cukier puder.
  6. Po 20 min. pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki piec dalej około 5 min. do zarumienienia bez.
  7. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Posypać migdałami. (Ułożyłam kawałki migdałów na bezie i lekko je wcisnęłam, żeby się na bezie trzymały.) Migdały można wcześniej lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu.

Przepis pochodzi z książki: Muffins, Geniesserküche.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

322 kcal/ 1347 kJ

Białko: 6g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 39g

muffinki migdałowo- miodowe z bezą

muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony