Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 jajko
  • 150g płynnego miodu
  • 80ml oleju
  • 220g jogurtu naturalnego

Warstwa bezowa:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  5. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
  6. Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
  7. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Muffins, Geniesserküche".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Marysia

Wyszły super! chociaż bezę nakładało się dość ciężko (szprycą kupioną za 4 zl)to są pyszne. Dziękuję za fajny przepis na święta :lol:

  Załączniki
 
  1. 3velyna

Czy zamiast posiekanych migdałów mogę dodać te w proszku? Dorwałam w Lidlu oba rodzaje, ale tych siekanych mam mniej i chciałam je wykorzystać tylko do dekoracji.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    3velyna

Nie. Ciasto wyjdzie Ci bardziej suche, a powinno być wilgotne z chrupiącymi kawałkami migdałów. Raczej zrezygnowałabym z dekoracji na rzecz ciasta.

  Załączniki
 
  1. 3velyna

Zapowiadają się świetnie, czy zamiast normalnego jogurtu naturalnego można dodać ten typu greckiego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    3velyna

Tak.

  Załączniki
 
  1. sandy

Jeszcze jedno pytanie... :-) do jakiej wysokości napełnić foremki ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    sandy

Ciasto napełniaj do mniej więcej 3/4 wysokości. Powinno wyjść ok. 12 muffinek.

  Załączniki
 
  1. sandy

Witam !
-Do bezy potrzebne są białka z dużych jajek ?
-Gdy użyje białek z 4 małych jajek to muszę dodać więcej cukru ?
Z góry dziękuje za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    sandy

Daj 3 małe. Piany wychodzi z 3 jajek rozmiaru M za dużo.

  Załączniki
 
  1. Kasiaa

Mam 13 lat i nie jestem doswiadczona w robieniu ciast ( szczerze mowiąc to moje pierwsze samodzielne < bez zadnej pomocy mamy !> wypieki ;dd ) a nawet mi wyszly ; )
Miałam trochę kłopotu z bezą na wierzchu ale w końcu jakoś mi wyszło

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasiaa

Kasiu, serdecznie gratuluję! Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Już nie pamiętam dokładnie, ale też mniej więcej w Twoim wieku upiekłam pierwsze swoje ciasto, a była to zebra

  Załączniki
 
  1. Kuchareczka_

Zrobiłam! Sa przepyszne, już ich zresztą nie ma i musiałam robić z podwójnej porcji. Wspaniały przepis!!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kursywa

Ależ one pysznie wyglądają Śliczne muffiny Dla mnie najciekawsza jest beza na górze, bo jeszcze nie próbowałam muffinek z bezą, ale to się już niedługo zmieni )

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Cezonia

Wyglądają obłędnie!

  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

och, och, och!
jakież rozkoszne ;]

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony