Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Pączki z budyniem i migdałami w karmelu

Pączki w stylu ciasta "użądlenie pszczoły", wypełnione dużą ilością budyniu waniliowego, polane polewą karmelowo- migdałową. Pączki są puszyste, miękkie, pokryte słodką, chrupiącą skorupką z migdałów w karmelu.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub wódki

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Polewa karmelowo- migdałowa:

  • 100 g migdałów w płatkach
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 50 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie: Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. 500 ml mleka, ziarenka wanilii, masło i cukier zagotować.
  2. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  4. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  5. Masło roztopić.
  6. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  7. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  8. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  9. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  10. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  11. Budyń dobrze wymieszać, na gładką masę i przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio dużej tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować. Jak to zrobić można zobaczyć w tym przepisie: "Pączki z budyniem". Tylka do nadziewania pączków jest do budyniu za wąska).
  12. Przygotować polewę karmelowo- migdałową: Do niedużego garnka włożyć masło, cukier, miód i śmietanę. Mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać migdały w płatkach i smażyć na średniej mocy palnika, aż polewa zgęstnieje i lekko zacznie karmelizować.
  13. Przy użyciu dwóch łyżeczek rozłożyć dość szybko polewę na pączkach. Pozostawić do zastygnięcia polewy.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki z budyniem i migdałami w karmelu Pączki z budyniem i migdałami w karmelu Pączki z budyniem i migdałami w karmelu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony