Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bezy z lodami

Lekkie, kruche i słodkie bezy przełożone grubą warstwą ulubionych lodów. Użyłam do ich przygotowania domowych lodów czekoladowym, wykorzystując czekoladę o 80% zawartości kakao. Lody wyszły mocno czekoladowe i nie za słodkie, co idealnie pasuje do słodkiej bezy.

Składniki na ok. 9 sztuk:

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 1 litra ulubionych lodów (u mnie z przepisu: "Lody czekoladowe", z czekoladą 80%)

Dodatkowo:

  • ok. 3 kostek czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 7 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  5. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki rozprowadzić chłodną czekoladę na połowie bez. (Najlepiej nie dotykać bezy tylko pozwolić, aby czekolada spłynęła z łyżeczki na bezę).
  6. Lody wyciągnąć z zamrażarki i poczekać, aż lekko zmiękną.
  7. Rozkładać po kolei na bezach grubą warstwę lodów i przykrywać drugą bezą z czekoladą na wierzchu. Gotowe bezy ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, aby lody stwardniały.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bezy z lodami Bezy z lodami Bezy z lodami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony