Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bezy z lodami

Lekkie, kruche i słodkie bezy przełożone grubą warstwą ulubionych lodów. Użyłam do ich przygotowania domowych lodów czekoladowym, wykorzystując czekoladę o 80% zawartości kakao. Lody wyszły mocno czekoladowe i nie za słodkie, co idealnie pasuje do słodkiej bezy.

Składniki na ok. 9 sztuk:

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 1 litra ulubionych lodów (u mnie z przepisu: "Lody czekoladowe", z czekoladą 80%)

Dodatkowo:

  • ok. 3 kostek czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 7 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  5. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki rozprowadzić chłodną czekoladę na połowie bez. (Najlepiej nie dotykać bezy tylko pozwolić, aby czekolada spłynęła z łyżeczki na bezę).
  6. Lody wyciągnąć z zamrażarki i poczekać, aż lekko zmiękną.
  7. Rozkładać po kolei na bezach grubą warstwę lodów i przykrywać drugą bezą z czekoladą na wierzchu. Gotowe bezy ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, aby lody stwardniały.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bezy z lodami Bezy z lodami Bezy z lodami

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony