Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

ciasteczka biszkoptowe z makiem

Przeglądając przepisy z kalendarza natrafiłam na ten przepis. Nigdy nie piekłam tych ciasteczek, a że kupne nam smakują, postanowiłam je zrobić. Biszkoptowe ciasteczka przełożone domową marmoladą. Można posypać je makiem lub też nie. Najlepiej po przełożeniu przykryć je  ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie. Takie, jakie być powinny.  Mięciutkie biszkoptowe krążki z makiem, a w środku pyszna marmolada domowej roboty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • suchy mak (ok. 2- 3 łyżek)
  • ok. 200g marmolady

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem na parze. (Ubijać co najmniej 5 minut). Ubite jajka zdjąć z pieca.
  2. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Nakładać niecałą łyżeczkę ciasta, robiąc dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami.

02

  1. Powierzchnię ciasteczek posypać makiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C na jasny, złocisty kolor.
  3. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając marmoladą.

Uwaga:
Radziłabym raczej wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli smarujecie margaryną to dobrze nasmarujcie blachę. W przepisie jest podane, aby nasmarować tłuszczem, ale ja spróbowałam jedną blachę ciastek upiec na margarynie, drugą na papierze i z papieru łatwiej ciasteczka odchodzą.

Przepis pochodzi z kalendarza.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25- 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasteczka biszkoptowe z makiem

ciasteczka biszkoptowe z makiem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kama · 1 lat temu
    Co to znaczy ubić jajka na parze? Proszę o wyrozumiałość, jestem początkująca
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kamo, do tego celu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Można również użyć dwóch metalowych garnków, jednego mniejszego i drugiego trochę większego. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym). Do większego garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski (wystarczy ok. 1- 2cm wody). Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z jajkami i cukrem. Miksować mikserem 5 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 4 lat temu
    ja robiłam na święta ale za każdym razem wychodzą mi cienkie jak papier i ogromne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    oliwia · 5 lat temu
    Mniam!!!Jakie pyszne!!!Sama takie zrobilam i nawet mi wyszly.Poprostu przepyszne!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nela · 6 lat temu
    Wyglądają przepysznie, uwielbiam je i muszę je kiedyś spróbować!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Ewo[/b], marmoladę, którą użyłam do przełożenia ciasteczek, robiła moja teściowa 8) . Na razie na stronie nie mam przetworów. Może kiedyś będą. Jeśli nie masz "domowej" marmolady, możesz użyć kupną lub powidła śliwkowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 8 lat temu
    Chciałabym upiec te ciasteczka, bo rzeczywiście, te kupione w sklepie są pyszne, jednak nie wiem, jaką marmoladą powinnam powinnam przełożyć ciasteczka? W opisie jest napisane "marmoladą domowej roboty", czy mogłabym dostać przepis na marmoladę, bo z chęcią sama bym także ją zrobiła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Cudowne są! Czaję sie na nie i czaję, muszę kiedyś zrobić.
    Wspaniale:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amber · 8 lat temu
    Ciasteczka mojego dzieciństwa...Uwielbiałam je!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    jakież śliczniutkie! mniam, mniam... takie maluteńkie, na jeden kęsik ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchareczka · 8 lat temu
    tez takie robiłam! Nie ma ich jeszczena blogu, bo są swiezutkie, ledwo co upieczone. Moge potwierdzic: sa pyszne!

Polub nas na ...

Początek strony