Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka biszkoptowe z makiem

Przeglądając przepisy z kalendarza natrafiłam na ten przepis. Nigdy nie piekłam tych ciasteczek, a że kupne nam smakują, postanowiłam je zrobić. Biszkoptowe ciasteczka przełożone domową marmoladą. Można posypać je makiem lub też nie. Najlepiej po przełożeniu przykryć je  ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie. Takie, jakie być powinny.  Mięciutkie biszkoptowe krążki z makiem, a w środku pyszna marmolada domowej roboty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • suchy mak (ok. 2- 3 łyżek)
  • ok. 200g marmolady

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem na parze. (Ubijać co najmniej 5 minut). Ubite jajka zdjąć z pieca.
  2. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Nakładać niecałą łyżeczkę ciasta, robiąc dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami.

02

  1. Powierzchnię ciasteczek posypać makiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C na jasny, złocisty kolor.
  3. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając marmoladą.

Uwaga:
Radziłabym raczej wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli smarujecie margaryną to dobrze nasmarujcie blachę. W przepisie jest podane, aby nasmarować tłuszczem, ale ja spróbowałam jedną blachę ciastek upiec na margarynie, drugą na papierze i z papieru łatwiej ciasteczka odchodzą.

Przepis pochodzi z kalendarza.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25- 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasteczka biszkoptowe z makiem

ciasteczka biszkoptowe z makiem

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. kama

Co to znaczy ubić jajka na parze? Proszę o wyrozumiałość, jestem początkująca

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kama

Kamo, do tego celu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Można również użyć dwóch metalowych garnków, jednego mniejszego i drugiego trochę większego. Mniejszy musi dobrze trzymać się...

Kamo, do tego celu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Można również użyć dwóch metalowych garnków, jednego mniejszego i drugiego trochę większego. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym). Do większego garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski (wystarczy ok. 1- 2cm wody). Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z jajkami i cukrem. Miksować mikserem 5 minut.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iza

ja robiłam na święta ale za każdym razem wychodzą mi cienkie jak papier i ogromne

  Załączniki
 
  1. oliwia

Mniam!!!Jakie pyszne!!!Sama takie zrobilam i nawet mi wyszly.Poprostu przepyszne!!! :lol:

  Załączniki
 
  1. Nela

Wyglądają przepysznie, uwielbiam je i muszę je kiedyś spróbować!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewo, marmoladę, którą użyłam do przełożenia ciasteczek, robiła moja teściowa 8) . Na razie na stronie nie mam przetworów. Może kiedyś będą. Jeśli nie masz "domowej" marmolady, możesz użyć kupną lub powidła śliwkowe.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Chciałabym upiec te ciasteczka, bo rzeczywiście, te kupione w sklepie są pyszne, jednak nie wiem, jaką marmoladą powinnam powinnam przełożyć ciasteczka? W opisie jest napisane "marmoladą domowej roboty", czy mogłabym dostać przepis na marmoladę,...

Chciałabym upiec te ciasteczka, bo rzeczywiście, te kupione w sklepie są pyszne, jednak nie wiem, jaką marmoladą powinnam powinnam przełożyć ciasteczka? W opisie jest napisane "marmoladą domowej roboty", czy mogłabym dostać przepis na marmoladę, bo z chęcią sama bym także ją zrobiła.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Majana

Cudowne są! Czaję sie na nie i czaję, muszę kiedyś zrobić.
Wspaniale

  Załączniki
 
  1. Amber

Ciasteczka mojego dzieciństwa...Uwielbiałam je!

  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

jakież śliczniutkie! mniam, mniam... takie maluteńkie, na jeden kęsik ;]

  Załączniki
 
  1. kuchareczka

tez takie robiłam! Nie ma ich jeszczena blogu, bo są swiezutkie, ledwo co upieczone. Moge potwierdzic: sa pyszne!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony