Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort z KitKat i M&M's

Czekoladowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami ananasa. Bok tortu został udekorowany wafelkami KitKat, a jego góra posypana kolorowymi drażetkami m&m's. Tort nie jest tani (ze względu na koszt słodyczy, które należy kupić), ale za to ma bardzo prostą, szybką, a zarazem urokliwą dekorację. Polecam go szczególnie osobom nie mających dużo czasu na przystrajanie tortu, czy nie czującym się mocno w ręcznym wykonywaniu dekoracji.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 60g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 110ml mleka
  • 130g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 110ml jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem z serka mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 30g cukru pudru
  • 200g kawałków ananasa z puszki

Poncz:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 6 łyżek syropu z ananasów z puszki

Masa do obłożenia tortu:

  • 170g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • wafelki KitKat (ok. 450g, ok. 37sztuk)
  • drażetki m&m's (użyłam 250g czekoladowych, bez orzechów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 50 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć z pieca, oddzielić nożem ciasto od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego ciasta do blatu). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Ananasy odsączyć na sitku. (Syropu nie wylewać). Odważyć 200g ananasa i odstawić na bok. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą.
  7. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie 200g kawałków ananasa.
  8. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu.
  10. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's.

Smacznego.

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (133)

  1. Kasia

37 sztuk wafelków, czyli batonów KitKat kupujemy o ok. połowę mniej?

  Załączniki
 
  1. Ola

Jakiego masła trzeba użyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Zawsze prawdziwego o 82% tłuszczu dowolnego producenta.

  Załączniki
 
  1. Ola Wert

Witam. Świetny przepis. Tort robiłam już kilka razy - nawet jak zapomniałam dać proszku do pieczenia to i tak pięknie urósł
Kombinuje i modyfikuje - daje maliny, dorzucę galaretkę czy zrobię więcej kremu i faje zamiast czekolady na wierzch.
W...

Witam. Świetny przepis. Tort robiłam już kilka razy - nawet jak zapomniałam dać proszku do pieczenia to i tak pięknie urósł
Kombinuje i modyfikuje - daje maliny, dorzucę galaretkę czy zrobię więcej kremu i faje zamiast czekolady na wierzch.
W każdej kombinacji tort prezentuje się bosko i znika ekspresowo. Dziękuje.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Klaudia Nowak

Witam. Chcę zrobić torcik synkowi na roczek.Czy tort z przepisu starczy by poczęstować 17 osób?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia Nowak

Myślę, że wyjdzie max. 10- 12 porcji.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Łukasz

BARDZO DZIĘKUJĘ za przepis!
Robiłem tort pierwszy raz i wszyscy którzy zjedli......jeszcze żyją i ponoć im smakuje
Ciasto mi nie urosło(temp. ? za dużo kakao do masy?) , ale jak będę robił ten tort z malinami (mniami) to postaram się bardziej

  Załączniki
 
  1. Dorota

Super przepis na tort zrobiłam siostrzencowi na urodziny

  Załączniki
 
  1. Dorota

Co zamiast serka mascarpone mogę użyć,może być gotowy krem do tortów

  Załączniki
 
  1. Paweł

Mam tortownice 22 cm czy mogę zrobić ten tort na niej ? Proszę o szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paweł

Przelicz składniki według przelicznika form do pieczenia (znajduje się po lewej stronie, na dole, w menu). Przy większej tortownicy niż podanej w przepisie będzie trudno przeciąć ciasto na 3 blaty.

  Załączniki
 
  1. Beata

Czy zamiast jogurtu moge dostac kefi?

  Załączniki
 
  1. Noemi

Witam,

Córka zamiast ananasów wolałabym cos z malinami - czym moge zastapić ananasy? Mrozonymi malinami - jak to sensownie zrobić aby cały tort nie "płynął"? Bede b wdzieczna za pomoc bo tort musze juz zrobic lada dzien.
dziekuje

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Noemi

Możesz wybrać jedno z dwóch rozwiązań:
1. Maliny rozmrozić, następnie dobrze osączyć na sitku i wmieszać całe delikatnie do kremu.
2. Maliny rozmrozić. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby...

Możesz wybrać jedno z dwóch rozwiązań:
1. Maliny rozmrozić, następnie dobrze osączyć na sitku i wmieszać całe delikatnie do kremu.
2. Maliny rozmrozić. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wmieszać delikatnie do kremu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Noemi    Joanna Moderator

Bardzo dziekuje za odpowiedz to jeszcze mam 3 krótkie pytania:

1. Czy biorąc maliny nadal kieruje sie sugerowanymi proporcjami 200 gr czy tez musze teraz zwiekszyc ich ilość?
2. Którą z 2 zasugerowanych przez Panią opcji sugerowałaby Pani?
3....

Bardzo dziekuje za odpowiedz to jeszcze mam 3 krótkie pytania:

1. Czy biorąc maliny nadal kieruje sie sugerowanymi proporcjami 200 gr czy tez musze teraz zwiekszyc ich ilość?
2. Którą z 2 zasugerowanych przez Panią opcji sugerowałaby Pani?
3. Czy robiac poncz biorę normalnie sok, który maliny puściły?

dziekuje najserdeczniej, bardzo chę aby tort sie udał
Noemi

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Noemi

1. Może być 200g jak w przepisie lub mniej.
2. Wybrałabym drugą opcję.
3. Jako poncz może być np. woda z sokiem z cytryny.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony