Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
49 Komentarzy

Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 150g cukru
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g mąki pszennej
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200g orzechów włoskich
  • ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm)  wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Początkujący[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Początkujacy · 4 lat temu
    A proszku do pieczenia nie trzeba
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] chodzi o nadzienie, które należy samemu przygotować, ono jest o konsystencji i smaku budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 4 lat temu
    a co z budyniem ...., nie zastosowano..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Wyszło idealne. W sam raz na jesienne wieczory.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 5 lat temu
    Pycha.
    Ale zamiast 300 ml dałam 200 ml śmietanki i 100 ml mleka i do tej masy dodałam olejku migdałowego,a do ciasta kruchego dodałam śmietany 12% około 5 małych łyżeczek i wyszło rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    Tarte piekłam kilka razy - jest pyszna i ten zapach :-) . Sprawdza się również jako forma mazurka wielkanocnego. Zauważyłam jednak , że opada po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Basiu[/b] masz na myśli brzeg ciasta od góry? Możesz piec troszkę krócej lub przyrzuć na ciasto pod koniec pieczenia folię aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 5 lat temu
    Tartę upiekłam wg przepisu i bardzo spiekły mi się boki ciasta. Czy mogę piec krócej np. 35 min, czy lepiej zmniejszyć temperaturę piekarnika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    To super Chyba po prostu za szybko chciałam jej spróbować Teraz jak już ostygła, myślę, że jest idealna. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Alicjo[/b] nadzienie to taka klejąca, ale stabilna masa orzechowa. Powiedziałabym, że ma taką gliniastą konsystencję ciasta. Jest stabilna i nic się nie rozlewa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Dziś upiekłam po raz pierwszy tartę i mam pytanie: Czy nadzienie po upieczeniu ciasta, nadal powinno być wilgotne, czy mieć konsystencję ciasta? Pachnie pysznie Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Tarta wyszła idealnie. Była przepyszna.
    Dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Fete · 6 lat temu
    Przepyszna!!! Uwielbiam ciasta z orzechami a ten będzie częstym gościem u mnie. Mam formę do tarty 21cm, więc wyszło jeszcze 5 babeczek :))). I znowu dieta poszła w odstawkę....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Malinowa[/b] możesz dać laskowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malinowa39 · 6 lat temu
    Tylko włoskie orzechy można użyć, czy można pomieszać albo same laskowe wziąć? Dostałam cały worek i nie mam co z nimi zrobić, to bym wykorzystała. Nadzienie fajnie wygląda. Ja do takiego ciasta na ciepło podaję filiżankę gorącej czekolady wymieszanej z syropem pomarańczowym, może być paola, albo ze startą skórką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Trochę czasu mi to zajęło, ale w końcu zabrałam się do tej tarty:) Siedzę teraz i patrzę się na nią i robię zdjęcia:)Nigdy w życiu żadne ciasto nie wyszło mi tak dobrze:) ( zrobiłam z 3 w swoim życiu;P ) Świetny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] w tym przepisie nie trzeba podpiekać wcześniej ciasta. Nadzienie więc wykładasz na surowe ciasto.
    P.S. Pytanie nie jest banalne ;-) W niektórych przepisach ciasto się podpieka, w innych nie ma takiej potrzeby. Podpieka się najczęściej gdy nadzienie jest rzadkie lub gdy nadzienie jest robione "na zimno" :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Witam,
    Jako początkująca miłośniczka wypieków mam pytanie. Z góry przepraszam za banalność pytań ale czy spód - ciasto kruche w momencie kiedy umieszczam na nim masę jest surowe??? Nie podpiekam go wcześniej??

    Dziękuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Bardzo dobra tarta:)bardzo mi smakowało, jedyne co zmieniłam to zredukowałam ilość cukru do ciasta(100g) i nadzienia(30g), wydawało mi sie że może być za słodkie.

Polub nas na ...

Początek strony