Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 150g cukru
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g mąki pszennej
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200g orzechów włoskich
  • ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm)  wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (45)

  1. Dorota

napewno wyprobuje ten przepis. tak na marginesie smietankowca na drugi dzien drugi raz robilam bo mi wyjedli a sana rez chcialam zjesc. pychotja. poprostu rewelacja.. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. EWA

Zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie a smak tej tarty przypomniał mi młodość ;-) jak chodziłam na randki do mojego obecnego męża a jego ciocia właśnie piekła taką podobną tartę. Niestety nie była chętna podać przepisu :cry: I w końcu po...

Zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie a smak tej tarty przypomniał mi młodość ;-) jak chodziłam na randki do mojego obecnego męża a jego ciocia właśnie piekła taką podobną tartę. Niestety nie była chętna podać przepisu :cry: I w końcu po tylu latach znalazłam u Pani przepis, który jest przesmaczny Dziękuję

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu na pewno krócej. Myślę, że koło 30 minut. Jak ostygną, wyłóż bezę i opal ją palnikiem do creme brulee, lub włóż do piekarnika z ustawioną funkcją gilla i piecz do lekkiego zarumienienia się bezy. W przypadku braku tej funkcji to może być...

Jolu na pewno krócej. Myślę, że koło 30 minut. Jak ostygną, wyłóż bezę i opal ją palnikiem do creme brulee, lub włóż do piekarnika z ustawioną funkcją gilla i piecz do lekkiego zarumienienia się bezy. W przypadku braku tej funkcji to może być góra- dół na 250°C.
Możesz też podpiec ciasto tak z 20- 25 minut i wyłożyć bezę i piec do jej zarumienienia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Jola

Witam, zamierzam zrobić tą tartę jak tartaletki i pokryć je bezą. Jak mam w tym wypadku je piec?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu jajka zagęszczają masę i powinny być użyte. Można by było kombinować i dodać coś innego np. budyń w proszku. Próbuj ;-)

  Załączniki
 
  1. Ola

Tarta jest pyszna, robiłam już dwa razy Ale teraz mam pytanie - czy można pominąć jajka w nadzieniu? Czy ono po prostu się wtedy nie zsiądzie? Mam gościa alergika i stąd pytanie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Miłko tak, czym chcesz ;-)

  Załączniki
 
  1. Miłka

witam, czy tę tartę można przyozdobić np. kremem budyniowym?

  Załączniki
 
  1. laura

REWELACYJNA TARTA! Wygląda skromnie, a smakuje obłędnie-dla miłośników orzechów-cud!

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pieklam pierwszy raz i wyszla mi super ,polecam bardzo dobre ciasto

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony