Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
46 Komentarzy

Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 150g cukru
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g mąki pszennej
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200g orzechów włoskich
  • ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm)  wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Uwielbiam tę tartę Robię ją od paru lat i to już taka jesienna tradycja. Najlepsza na następny dzień po upieczeniu, obowiązkowo z kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    napewno wyprobuje ten przepis. tak na marginesie smietankowca na drugi dzien drugi raz robilam bo mi wyjedli a sana rez chcialam zjesc. pychotja. poprostu rewelacja.. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWA · 2 lat temu
    Zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie a smak tej tarty przypomniał mi młodość ;-) jak chodziłam na randki do mojego obecnego męża a jego ciocia właśnie piekła taką podobną tartę. Niestety nie była chętna podać przepisu :cry: I w końcu po tylu latach znalazłam u Pani przepis, który jest przesmaczny Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Jolu[/b] na pewno krócej. Myślę, że koło 30 minut. Jak ostygną, wyłóż bezę i opal ją palnikiem do creme brulee, lub włóż do piekarnika z ustawioną funkcją gilla i piecz do lekkiego zarumienienia się bezy. W przypadku braku tej funkcji to może być góra- dół na 250°C.
    Możesz też podpiec ciasto tak z 20- 25 minut i wyłożyć bezę i piec do jej zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 lat temu
    Witam, zamierzam zrobić tą tartę jak tartaletki i pokryć je bezą. Jak mam w tym wypadku je piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Olu[/b] jajka zagęszczają masę i powinny być użyte. Można by było kombinować i dodać coś innego np. budyń w proszku. Próbuj ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Tarta jest pyszna, robiłam już dwa razy Ale teraz mam pytanie - czy można pominąć jajka w nadzieniu? Czy ono po prostu się wtedy nie zsiądzie? Mam gościa alergika i stąd pytanie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Miłko[/b] tak, czym chcesz ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miłka · 2 lat temu
    witam, czy tę tartę można przyozdobić np. kremem budyniowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    laura · 3 lat temu
    REWELACYJNA TARTA! Wygląda skromnie, a smakuje obłędnie-dla miłośników orzechów-cud!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Pieklam pierwszy raz i wyszla mi super ,polecam bardzo dobre ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonia · 3 lat temu
    Tarta rewelacja! Łatwa i smaczna - stały przepis w mojej kuchni - wielkie dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    To była moja pierwsza tarta i wyszła suuuper!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 3 lat temu
    To była moja premierowa tarta. Była, bo zniknęła w mgnieniu oka. Super przepis, pyszny wypiek. Ta tarta z pewnością będzie częstym gościem na moim stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Bogdanie[/b] tak, masa jest ciemna od orzechów. Na nadzieniu nic już nie ma. Góra to tylko przypieczone nadzienie. Śmietana ma być słodka co najmniej 30%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogdan · 3 lat temu
    nadzienie na rysunku jest bardziej kakaowe niż budyniowe - orzechy? na nadzienie nie daje sie nic ? - na rysunku jak by ciasto jest. jaka śmietanka? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Pachnie niesamowicie! Teraz czekam tylko aż trochę ostygnie i zobaczymy, co mi wyszło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Początkujący[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Początkujacy · 3 lat temu
    A proszku do pieczenia nie trzeba
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] chodzi o nadzienie, które należy samemu przygotować, ono jest o konsystencji i smaku budyniu.

Polub nas na ...

Początek strony