Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Panforte kawowe

Szukając prostego do przygotowania deseru, natrafiłam na ten przepis. Właściwie jest to włoski deser przygotowywany zazwyczaj na Boże Narodzenie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ciągu roku :). Nie powinniście mieć żadnego problemu z jego przygotowaniem.

Deser jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Jest lekko klejący i ciągnący. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny.

Składniki:
Dzień wcześniej:

  • 200ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
  • 100ml likieru kawowego lub wódki
  • 200g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, śliwki i rodzynki)

Następnego dnia:

  • 100g cukru
  • 175g płynnego miodu
  • 100g masła
  • 100g suszonych fig
  • 250g mąki pszennej
  • 50g kakao + do posypania
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 70g orzechów laskowych
  • 70g orzechów włoskich
  • 70g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszać z likierem (wódką). Dodać 200g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
  2. Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
  3. Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
  4. Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
  6. Tortownicę o średnicy 26- 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C (termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
  8. Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss”- Schokolade & Kaffee.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Panforte kawowe

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kerstin · 3 lat temu
    Znakomity przepis! Dorzuciłam wiśnie suszone,a zamiast słodkiego likieru wódkę wyborową Kawa&Karmel- moim zdaniem strzał w dziesiątkę:) Dziękuję Pani za kolejny, fantastyczny pomysł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 4 lat temu
    Robiłam na święta - pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 5 lat temu
    Witam!
    Zrobiłam dziś pierwszy krok, jutro piekę ten ciekawy deser- ciasto. Zamiast rumu dodałam mojej nalewki z pomarańczy i kawy.
    Napiszę jak wyszło i czy smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 6 lat temu
    Uwielbiam klasyczne panforte, jestem tez milosniczka kawy, a jakims cudem nigdy nie wpadlam na to, by polaczyc te dwie rzeczy. Swietny pomysl!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    czekałam, na coś dziś postawisz. i jak zwykle sie nie zawiodłam. wspaniały deser ;] zniewalająco czekoladowy.
    Pozdrawiam!
    Karmel-itka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mojetworyprzetwory · 6 lat temu
    Hmm, hmm, hmm, wspaniałe! Cudo! Przepis zapisany do zrobienia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 6 lat temu
    pysznie czekoladowo az ślinka cieknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Wspaniałe!
    Robiłam panforte - ma nieziemski smak. Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Zdecydowanie przepis dla mnie. Zapisuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Carunia · 6 lat temu
    Uwielbiam panforte! Kawowego nie jadłam, musi być świetne

Polub nas na ...

Początek strony