Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Papugowe ciasto

Smaczna, bajecznie kolorowa babka. Swoje kolory zawdzięcza galaretkom dodanym do ciasta. Można użyć trzech, najlepiej różnokolorowych galaretek lub tak jak na zdjęciu do jednej części dodać kakao.

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
  4. Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Papugowe ciasto

Papugowe ciasto

papugowe ciasto

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Patrycja

Witam, czy to ciasto na pewno wychodzi ?

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Super przepis ciekawy, tani i łatwy.... :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Doroto w proszku.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Pięknie wygląda Mam tylko pytanie: tą galaretkę trzeba wsypać w proszku czy rozpuścić w wodzie?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Majana

Jakie piękne! Kolorowe, rzeczywiście jak papużka

  Załączniki
 
  1. Kachna

jakie kolorowe rewelacja

  Załączniki
 
  1. bernadeta

tez keidys robilam fajnie sie prezentuje, twoje koloty sa esktra,a pomsyla z kolorowym kokosem rewelacyjny.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony