Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 350g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100ml mleka

Karmel:

  • 100g cukru
  • 75g orzeszków ziemnych, solonych
  • 150g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 25cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
  8. Od razu przygotować karmel. 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
  9. Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
  10. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety „Lecker”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Marta

Wczoraj robiłam, ciasto jest świetne, wyszło mi takie samo jak na obrazku, wszystkim smakowało, tylko mój mąż stwierdził, że jest troszkę suche, ale jak dla mnie jest cudne! I przede wszystkim nie za słodkie, bo nie lubię takich bardzo słodkich...

Wczoraj robiłam, ciasto jest świetne, wyszło mi takie samo jak na obrazku, wszystkim smakowało, tylko mój mąż stwierdził, że jest troszkę suche, ale jak dla mnie jest cudne! I przede wszystkim nie za słodkie, bo nie lubię takich bardzo słodkich ;-) Polecam wszystkim!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Astheart

Czy karmel zaschnie na ciescie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Astheart

Tak. Na zdjęciu karmel jest zaraz po przygotowaniu.

  Załączniki
 
  1. estyka

wygląda genialnie...

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

o kurczaki!
ten obłędny wierzch...

  Załączniki
 
  1. Majana

Wygląda tak smacznie !Mniam i ten karmel,orzechy. Cudne ciasto.

  Załączniki
 
  1. Maggie

Czysta rozpusta! A ja czasem lubie skusic sie na kawalek takiego "niegrzecznego" ciasta.

  Załączniki
 
  1. majka

To ja poprosze kawaleczek Ale mi narobilas smaku...

Pozdrawiam cieplo.

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Ta polewa i te orzechy..niesamowicie to ciasto wyglada Nic tylko by sie chcialo odkroic wielki kawalek...mniam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony