Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka, temperatura pokojowa

Karmel:

  • 100 g cukru
  • 75 g orzeszków ziemnych, solonych
  • 150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
  8. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
  9. Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
  10. Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
  11. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Wczoraj robiłam, ciasto jest świetne, wyszło mi takie samo jak na obrazku, wszystkim smakowało, tylko mój mąż stwierdził, że jest troszkę suche, ale jak dla mnie jest cudne! I przede wszystkim nie za słodkie, bo nie lubię takich bardzo słodkich ;-) Polecam wszystkim!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 8 lat temu
    Czy karmel zaschnie na ciescie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    estyka · 8 lat temu
    wygląda genialnie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 8 lat temu
    o kurczaki!
    ten obłędny wierzch...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wygląda tak smacznie !Mniam i ten karmel,orzechy. Cudne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 8 lat temu
    Czysta rozpusta! A ja czasem lubie skusic sie na kawalek takiego "niegrzecznego" ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 8 lat temu
    To ja poprosze kawaleczek Ale mi narobilas smaku...
    Pozdrawiam cieplo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Ta polewa i te orzechy..niesamowicie to ciasto wyglada:) Nic tylko by sie chcialo odkroic wielki kawalek...mniam

Polub nas na ...

Początek strony