Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 350g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100ml mleka

Karmel:

  • 100g cukru
  • 75g orzeszków ziemnych, solonych
  • 150g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 25cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
  8. Od razu przygotować karmel. 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
  9. Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
  10. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety „Lecker”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony