Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu


Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml mleka, temperatura pokojowa
Karmel:
- 100 g cukru
- 75 g orzeszków ziemnych, solonych
- 150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
- Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
- Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
- Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.