Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy
Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
  3. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
  4. Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 7 miesięcy temu
    Czy zamiast octu, mogę użyć cytryny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iga · 1 lat temu
    Witam. Jaka mniej więcej ma być średnica bezy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nikol · 5 lat temu
    Dobra rada jak śmietanę się ubija to warto dodać śmietan-fix.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, ale niekoniecznie. Jak ktoś nie ma problemu z ubiciem śmietany na sztywno, to nie ma takiej potrzeby.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 5 lat temu
    Witaj. Zastanawiam się jak ustawić piekarnik...w starym nie byloby problemu:P natomiast teraz strsznie popularny jest termoobieg na którym wypieka mi się slicznie chleb...nie wiem jak będzie z bezą? Czy lepiej ustawiać grzałkę gora-dol?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem Jeśli masz termoobieg to bym go polecała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    ta pianka czekoladowa w środku smakuje mi zawsze najbardziej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    chantel · 8 lat temu
    właśnie ostatnio też chodzi za mną pavlova, na początek jednak zdecyduję się na białą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    Piękna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    pięknie wygląda czekoladowej jeszcze nie robiłam...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Cudownie to wygląda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Panna_Mmm · 8 lat temu
    genialne zdjęcia. aż ma się ochotę sięgnąć po te słodkości;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Czekoladowej jeszcze nie robiłam. Pieknie i pysznie u Ciebie wygląda

Polub nas na ...

Początek strony