Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
  3. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
  4. Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. iga

Witam. Jaka mniej więcej ma być średnica bezy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    iga

Surowa beza o wysokości 3 cm miała u mnie ok. 21 cm średnicy. (Miałam jajka rozmiaru M).

  Załączniki
 
  1. nikol

Dobra rada jak śmietanę się ubija to warto dodać śmietan-fix.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    nikol

Można, ale niekoniecznie. Jak ktoś nie ma problemu z ubiciem śmietany na sztywno, to nie ma takiej potrzeby.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Gabrysia

Witaj. Zastanawiam się jak ustawić piekarnik...w starym nie byloby problemu:P natomiast teraz strsznie popularny jest termoobieg na którym wypieka mi się slicznie chleb...nie wiem jak będzie z bezą? Czy lepiej ustawiać grzałkę gora-dol?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gabrysia

Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem Jeśli masz termoobieg...

Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem Jeśli masz termoobieg to bym go polecała

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. viridianka

ta pianka czekoladowa w środku smakuje mi zawsze najbardziej

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. chantel

właśnie ostatnio też chodzi za mną pavlova, na początek jednak zdecyduję się na białą

  Załączniki
 
  1. Ivon

Piękna !!!

  Załączniki
 
  1. Izaa

pięknie wygląda czekoladowej jeszcze nie robiłam...

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

Cudownie to wygląda

  Załączniki
 
  1. Panna_Mmm

genialne zdjęcia. aż ma się ochotę sięgnąć po te słodkości

  Załączniki
 
  1. Majana

Czekoladowej jeszcze nie robiłam. Pieknie i pysznie u Ciebie wygląda

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony