Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto)
Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej to pyszne połączenie warstw serowej, makowej i orzechowej. Ciasto jest wilgotne, pełne różnorodnych smaków, naprawdę pyszne. Przy takim deserze zapomnicie, że jesteście na diecie.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 234 kcal, B: 12,3g, T: 18,3g, W: 7,2g (węglowodany netto: 3,9g)
Składniki na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm:
Warstwa makowa:
- 200 g suchego maku (może być zmielony)
- 70 g erytrytolu, zmielonego na puder
- 1 łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
- 40 g orzechów np. włoskich
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
- 70 g masła, temperatura pokojowa
- 90 g erytrytolu, zmielonego na puder
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- sok z ½ cytryny
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
Warstwa orzechowa:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką
- 30 g erytrytolu, zmielonego na puder
Sposób przygotowania:
- Dno formy kwadratowej o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować warstwę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Orzechy posiekać drobno.
- W misce wymieszać zmielony mak, posiekane orzechy i mąkę kokosową.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z erytrytolem (zmielonym na puder) przez kilka minut, na jasną masę. Wmieszać szpatułką mak. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
- Masę makową wyłożyć do formy.
- Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, miękkie masło i erytrytol w pudrze utrzeć przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg, a następnie sok z ½ cytryny i mąkę kokosową. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć ostrożnie na masę makową.
- Przygotować warstwę orzechową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z erytrytolem w pudrze na jasną masę. Następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy orzechowej.
- Masę orzechową rozłożyć równomiernie na masie serowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170- 175°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.