Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

01

Chleby bezglutenowe różnią się od klasycznych chlebów smakiem, zapachem i strukturą. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba. Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy.

Piekąc chleb bezglutenowy mamy do dyspozycji wiele różnorodnych mąk bezglutenowych. Najlepiej przetestować różne przepisy, z różnymi mąkami i wybrać te, które są dla nas łatwe do przygotowania i nam smakują.

Piekąc chleb bezglutenowy należy przestrzegać następujących wskazówek:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Przy przygotowaniu chleba bezglutenowego należy bardzo uważać, aby blat i wszystkie używane przybory kuchenne były czyste, aby wykluczyć kontakt z resztkami mąki glutenowej.
  3. Bezglutenowe mąki potrzebują dużo więcej płynu niż mąki glutenowe. Potrzebne jest mniej więcej tyle samo płynu co suchych składników. Dlatego chleb bezglutenowy jest z reguły dużo cięższy i wilgotniejszy niż zwykły. Wilgoć w gotowym chlebie bezglutenowym nie utrzymuje się jednak długo i dlatego chleby bezglutenowe wysychają szybko. Zaleca się, aby upieczony i ostygnięty chleb pokroić na kromki i zamrozić (pozostawiając parę kromek do szybkiego zużycia). Zamrożone kromki najlepiej rozmrażać w tosterze (używanym tylko do chleba bezglutenowego). Odzyskają one wtedy swoją świeżość i chrupkość.
  4. Ciasto drożdżowe na chleb bezglutenowy potrzebuje czasu na wyrastanie. Należy dodać do ciasta trochę cukru, miodu lub melasy, aby drożdże ładnie wyrosły.
  5. Ciasto na chleb bezglutenowy nie trzyma kształtu. Dlatego zawsze musi być pieczone w formie, inaczej upieczemy płaski placek.
  6. Ciasto bezglutenowe jest bardzo klejące. Dlatego formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem lub posmarować tłuszczem i posypać mąką (koniecznie bezglutenową), aby zapobiec przyklejeniu się chleba do formy.
  7. Chleb bezglutenowy najlepiej piec na grzałce góra- dół. Termoobieg jest raczej niepolecany ze względu na to, że wysusza ciasto.
  8. Tak samo jak przy chlebie glutenowym, chleb bezglutenowy jest upieczony, jeśli pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy odgłos.

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Witam.
    Jestem mama karmiąca i mój maluszek na straszna alergie, podejrzewam ,ze na gluten.. czy mogłaby Pani dodać więcej przepisów dla bezglutenowców???? - od jakiegoś czasu robie wszystko na bazie Pani przepisów i mi wychodzi, a kiedyś nic minie wychodziło...

Polub nas na ...

Początek strony