Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Jak mrozić banany

Często kupujemy banany i nie wszystkie zjadamy. Leżą sobie, ciemnieją i nie zawsze mamy pomysł na ich wykorzystanie. Można zrobić z nich ciasto bananowe, smoothie, dodać do jaglanki, owsianki, ale jeśli nie mamy czasu i pomysłu po prostu je zamroźmy. Mrożone banany możemy wykorzystać do zrobienia orzeźwiającego smoothie, smoothie bowl, czy szybkich i zdrowych lodów na bazie bananów (zwanych nice cream). Zamrożony banan nadaje kremowej konsystencji, osładza i ochładza.

Odkąd spróbowałam zamrozić banany, zawsze mam co najmniej dwie sztuki w zamrażarce. W ten sposób mogę spontanicznie zrobić fit lody na deser lub orzeźwiający napój w upalny dzień. Nie boję się kupić za dużo bananów z obawy, że się zmarnują ;)

W zależności do czego użyjemy mrożonego banana, możemy zamrozić go pokrojonego, w całości, bez skórki lub ze skórką lub też puree. Osobiście polecam zamrozić banana obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki. Łatwo wtedy wyciągnąć potrzebną porcję i mniejsze kawałki łatwiej się miksuje.

Składniki:

  • dojrzałe lub mocno dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać ze skórki i pokroić na grubsze plasterki.

Jak mrozić banany

  1. Deskę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć plasterki bananów tak, aby się nie stykały. (Nie należy wrzucać ich od razu do woreczka, ponieważ zamrożone nie będzie można rozdzielić). Włożyć do zamrażarki na co najmniej 1- 2 godziny lub do całkowitego zamrożenia. Zamrożone kawałki przełożyć do woreczka do mrożenia, wypuścić powietrze, zamknąć i włożyć z powrotem do zamrażarki. (Możecie je również włożyć bezpośrednio do woreczka do mrożenia. Ja tak robię, aby było szybciej. Plasterki bananów należy rozłożyć na płasko tak, aby leżały pojedynczo, wypuścić powietrze z worka i tak na płasko zamrozić).

Jak mrozić banany

Jak mrozić banany

  1. Dobrze jest na woreczku napisać ile bananów się w nim znajduje i datę.
  2. Można przechowywać w zamrażarce do 3- 4 miesięcy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony