Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Cake pops ośmiornice

Ciasteczkowe lizaki na patyku w kształcie ośmiornic. Cake pops o takim kształcie będą pasować na przyjęcie urodzinowe małego pirata lub piratki lub też o tematyce związanej z morzem.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 400g ciasta ucieranego lub biszkoptowego
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady białej
  • ok. 300g kuwertury lub czekolady białej
  • 1 łyżeczka oleju
  • niebieski barwnik spożywczy
  • trochę białej masy cukrowej (na oczy)
  • perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne (na źrenice)
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. 200g czekolady posiekać drobno. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  2. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
  3. Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Kuweturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady). Wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki do czasu, aż kulki stwardnieją.
  6. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
  7. Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia, patyczkiem do góry. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę zrobić ramiona. (Należy uważać, żeby ramiona były połączone z głową i, aby nie były za cienkie).
  8. Z masy cukrowej zrobić małe kuleczki, w każdą wcisnąć ciemną perełkę cukrową i gotowe oczy przykleić do głowy. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cake pops ośmiornice Cake pops ośmiornice

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony