Cake pops torciki

Cake pops w kształcie tortu ze świeczką. Udekorują każde przyjęcie urodzinowe. Cake pops składają się z jasnego ciasta biszkoptowego, połączonego z masą budyniową i oblanego czekoladą. Bardzo smaczne i przyjemne w przygotowaniu.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 200g biszkoptu

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125ml mleka
  • 50g cukru
  • 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 125g masła

Do dekoracji:

  • ok. 150g czekolady lub kuwertury gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • parę kostek białej czekolady
  • posypka cukrowa
  • rurki waflowe
  • migdały

Dodatkowo:

  • patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową. Trochę mleka (ok. 50ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać masę budyniową i wymieszać.
  4. Odrywać kawałki o wadze 30g , formować walce i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  5. Kuweturę gorzką (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
  6. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w podstawę walca. Ciasto z patyczkami układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 minut.

2

  1. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek, zanurzać cake pops w czekoladzie. Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
  2. Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczkiem w styropian. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
  3. W tym czasie przygotować świeczki. Rurki waflowe pociąć na mniejsze kawałki. (Rurki o długości 9cm pociełam na 3 części). Brzeg rurki posmarować roztopioną czekoladą. Szerszą stronę migdała zanurzyć w czekoladzie i włożyć do rurki. Gotowe świeczki oprzeć np. o ścianę i pozostawić, aby czekolada zastygła.
  4. Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić cake pops tak, aby przypominała spływającą polewę. W środek cake popsa wcisnąć delikatnie świeczkę, obsypać posypką cukrową. Cake pops układać ponownie na podstawce lub wbić w styropian. Pozostawić do zastygnięcia.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cake pops torciki Cake pops torciki