Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Renato tak, można.

  • Gość - Renata

    Witam!!
    Przepis bardzo mi się podoba, zamierzam zrobić tort na urodziny córki, ale mam pytanie odnośnie masy, czy można dodać do niej jakieś owoce np. borówki czy jagody?? Czy cały tort się utrzyma ??
    Pozdrawiam

  • Gość - Ola

    Witam, tort wyszedł idealnie i wszystkim bardzo polecam ten przepis :) wszystkim bardzo smakował :) dzisiaj robię go po raz drugi :) bardzo dziękuję za przepis :)

  • Gość - Agata

    Jeszcze nie robiłam kremu z tego konkretnie przepisu ale robiłam prawie taki sam z innego i najpierw ubijam śmietanę, a dopiero później dodaję mascarpone. Oczywiście mascarpone dodaję po łyżce i miksuję na małych obrotach

  • Gość - ...

    Magdo oba sładniki powinny być dobrze słodzone i nie miskuj za długo, tylko do zgęstnienia kremu.

    Dobrze by było takie coś pisać w przepisie a nie w komentarzach... Miałem taki sam problem jak pani Magda :c

  • Gość - Joanna

    Magdo oba sładniki powinny być dobrze słodzone i nie miskuj za długo, tylko do zgęstnienia kremu.

  • Gość - Magda

    Smietane zmiksowalam z mascarpone i sie zwazylo.co robic?jak zrobic krem?

  • Gość - Joanna

    Anka myślę, że margaryna też może być lub prawdziwe masło o zawartości tłuszczu co najmniej 80%. Krem dodaj tylko do środka. Jeśli chcesz pokryć tort lukrem plastycznym to pod niego powinna być masa maślana lub maślano- budyniowa. Ten krem pod masę plastyczną się nie nadaje.

  • Gość - anka

    witam, niedługo zamierzam zrobić tego torcika, będzie to mój pierwszy tort. kupiłam już większość produktów, ale mam pytanie, jakie masło użyć do biszkoptów? może być osełkowe? a może zamiast masła może być margaryna? no i zamierzam obłożyć go lukrem, przed nałożeniem lukru powinnam posmarować cały tort resztką tej masy która zostanie?

  • Gość - Joanna

    Olu można je zamówić chyba tylko przez internet. Znajdziesz je w różnych sklepach internetowych i na allegro też powinny być.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony