Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tęczowy tort z galaretek

Tęczowy tort zrobiony z sześciu galaretek w kolorach tęczy i cienkich blatów ciasta, tych samych co w torcie Księcia Regenta. Tort jest nie za słodki, kolorowy i stabilny. Dzięki różnokolorowym galaretkom bardzo ładnie się prezentuje. Całość pokryta jest bitą śmietaną zabarwioną barwnikiem spożywczym na niebiesko. Barwnik można pominąć i zrobić klasyczną bitą śmietanę.

Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Dodatkowo:

  • ok. 700ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
  2. Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

2

  1. Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.

3

  1. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek.
  3. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  4. Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na drugi krążek. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
  5. Analogicznie przygotować galaretkę zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aby wszystkie galaretki dobrze stężały. (Można przyśpieszyć cały proces robiąc po dwie galaretki jednocześnie, gdy ostygną jedną chłodzić w lodówce, a drugą włożyć na chwilę do zamrażalnika).

4

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ewentualnie trochę barwnika spożywczego. Śmietaną posmarować górę i bok tortu. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić kwiatki (kręcąc ślimaki od środka na zewnątrz).

Smacznego.

zegarek

Całkowity czas przygotowania:

około 3- 4godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tęczowy tort z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Ulo w takim wypadku trudno mi doradzić. Bez obręczy galaretka może wypływać bokami jeśli krążki nie będą idealnie dotykać obręczy tortownicy. Tak jak napisałaś nie radzę robić. Radzę zaopatrzyć się w obręcz do tortów. Przyda się do tortów, które wymagają tężenia.

  • Ula

    Witam, chciałam upiec ten torcik dla moje synka na 2-gie urodziny. Niestety nie mam obręczy do tortów. Czy robiąc warstwy w tortownicy powinnam wykładać nieco bardziej stężałą galaretkę i nie dociskać placków? No i co będzie jeżeli użyję kwadratowej tortownicy? Czy lepiej nie zabierać się za pieczenie?

  • Janina

    super przepis ;) ciasto przepyszne :D

  • Joanna

    Sylwuniu piekę przy ustawieniach góra- dół.

  • Sylwunia

    Jak piec gora ?

  • Klaudia

    Witam. Czy którejś Pani przy krojeniu tego torta galaretka i ciasto rozlatywały się ?

  • Joanna

    Kasiu musiałaś piec za długo te cienkie placki. One powinny być lekko rumiane po bokach, a w środku miękkie, a chrupiące ewentulanie po bokach. Powinny wyglądać tak jak na zdjęciu.
    Galaretkę wylewałam lekko tężejącą. Tort najlepiej składać nie w tortownicy, a przy użyciu specjalnej obręczy do tortu. Obręcz do tortu można zacisnąć dokładnie wokół placka, natomiast w tortownicy mogą być luki i galaretka tak, jak piszesz będzie uciekać.

  • Kasia

    dziś piekłam na próbę z 1/2 porcji. Placki piekłam o różnych grubościach żeby sprawdzić które mi najlepiej będą pasowały - takie całkiem cienkie kruszyły się i mocno spiekły na bokach. czy dno formy wykładać folią przed składaniem tortu? i czy galaretka ma być bardzo mocno ścięta przed wylaniem na pierwszy krążek - bo moja podeszła pod placek i trochę przez to zmiękł.pozdrawiam Kasia

  • Sylwia

    świetnie wygląda i świetnie smakuje :) Robi się go dłużej niż potem je, tak szybko się rozszedł w moim mieszkaniu :)
    Ciasta wystarczyło mi tylko na 6 placków, bo robiłam je po kolei, gdyż bałam się, że jak zostawię ciasto bez formy to może się z nim coś stać pod wpływem ciepła. Jednak nie zrobiło to większej różnicy, po prostu galaretka kończyła stos :) Polecam, bo jest do wykonania nawet przez początkującą panią domu, jestem tego przykładem.

  • Joanna

    Angeliko można, ale jaki miałoby to sens. Jeśli chciałabyś piec jeden placek po drugim to dokładnie nie wiesz ile ciasta nałożyć, a według przepisu rozkładasz całe ciasto na 7 placków. Poza tym za każdym razem musiałabyś odczekać, aż tortownica przestygnie, żeby nałożyć kolejną porcję, a jeśli masz przygotowane placki na papierze do pieczenia to tylko jeden ściągasz z blachy i nakładasz drugi i od razu wkładasz do piekarnika. Tak, że nie widzę zalet pieczenia w tortownicy.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony