Zawijany tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone i twarogu. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki, jest lekki i kremowy, kawowo- serowy. Dla mnie idealny.

Składniki na tort o śr. ok. 25cm i wysokości ok. 5,5cm:

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g twarogu z wiaderka (lub Quark), schłodzonego
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100 g czekolady gorzkiej

Poncz:

  • 100 ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1 ½ łyżeczki cukru)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo do obłożenia i dekoracji:

  • 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • kakao do posypania
  • ok. 30 g czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. W tym czasie przygotować krem: Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Ser mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietankę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.

3

  1. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
  2. Krem rozłożyć na biszkopcie.

4

  1. Posypać posiekaną czekoladą. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
  2. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na środku patery.

5

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze rolady. (Zacząć zawijać tam, gdzie skończył się poprzedni pasek).

6

  1. Cały tort najlepiej owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręcz do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
  3. Ubić 250 g śmietanki na sztywno i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga:

  • Jeśli boicie się zwijania, możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zawijany tort tiramisu Zawijany tort tiramisu