Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zawijany tort pomarańczowy

Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek Wink. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem pomarańczowo- jajeczny:

  • 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 4 pomarańcze
  • sok pomarańczowy
  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką.  Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
  3. Z 3ciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
  4. 4tą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
  8. Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).

02

  1. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm. 

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.

04

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

06

  1. Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godz. do lodówki.
  2. Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  3. Udekorować skórką pomarańczową.

Smacznego Smile.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.

zawijany tort pomarańczowy

zawijany tort pomarańczowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • ola

    Tort wygląda fantastycznie i chcę go zrobić aczkolwiem mam pytanie, czy zamiast pomarańczy można użyć truskawek? Mogła byś podpowiedzieć ile ich użyć i w jakich proporcjach? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :-)

  • Marzena

    Jak szukać inspiracji to tylko na Twojej stronie :lol:
    Zrobiłam ten tort na swoją 40-tkę. Całej rodzinie bardzo smakował, a zaskoczył pionowymi paskami. Jedyna modyfikacja jaką zastosowałam to taka, że do ubitej śmietany do pokrycia dodałam trochę galaretki pomarańczowej, co ją nieco związało, a boki obsypałam startą gorzką czekoladą.
    Pozdrawiam Wszystkie Wypiekające :-)

  • Ewka

    Idealny ;-)

  • Młoda

    Witam, mam sobie wybrać tort na urodziny i sama go zrobić :o . Od razu pomyślałam o Twojej stronce, z której już kilka razy brałam pomysły i zawsze wychodziło idealnie ;-) . Teraz jednak mam błahe jak się wydaje pytanie.
    Czy mogę zrobić tak, że pomarańcze ( nie lubię) zastąpię brzoskwiniami lub ananasami z puszki i w tedy wymieszam ten syrop, w którym się znajdują z sokiem z butelki? I ogólnie całość.
    Było pytanie odnośnie malin, a odnośnie anansa i brzoskwini nie było.

    Pozdrawiam
    Zła i powtarzająca się Młoda

  • Glaju

    WIecie, wlasnie koncze robic torcik dla dziewczyny na urodziny. ciekawe czy wszystko sie bedzie kupy trzymac ! i czy bedzie goscia smakowac . dziekuje za przepis

  • Joanna

    Dominiko tak, możesz zrobić klasyczny tort z tym kremem.

  • Dominika

    Witam
    Chcialam zapytac czy na zwyklym biszkopcie, takim okraglym, jak sie go pozniej na pol przekro, taki torcik z taka masa mozna zrobic?

  • Joanna

    Blueberry mogą być maliny. Zrobiłabym tak, aby otrzymać szklankę (250ml) przetartych malin łącznie z sokiem malinowym. Soku malinowego możesz dodać troszkę dla wzmocnienia smaku, ale za dużo bym nie wlewała, bo może być za słodkie. (Te soki w butelce są strasznie słodkie). Trzeba zrobić na wyczucie i dodać cukru i soku maliowego do smaku.

  • blueberry

    Hej :D
    wiem ze juz byla o tym mowa ale:
    czy moge zamienić pomarańcze na maliny a sok paparańczowy na malinowy?? wogóle zamiast poamarńczy zrobić wszytsko z malinami ??
    :D

  • Elżbieta

    Tort wyszedł znakomity :) pozdrawiam i na pewno skorzystam z innych przepisów :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony