Strona Główna Ciasta ucierane Tort „Czerwony Kapturek”
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort „Czerwony Kapturek” Drukuj Email
czwartek, 18 lutego 2010 22:15

Tort czerwony kapturek

Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasno- czekoladowego z wiśniami, pokrytego masą serową i polewą wiśniową. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego  bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i delikatny.

Składniki:

Ciasto:

  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nutelli lub kakao
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300g owoców)

Masa serowa:

  • 500g twarożku śmietankowego, twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub Quark (dałam Quark)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 lub 2 opakowania polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać! Będzie potrzebny.)
  2. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
  3. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26- 28cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką. Do drugiej połowy ciasta dodać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy.
  4. Wiśnie ułożyć na cieście.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostudzić.
  6. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan- fix.
  7. Ser, cukier, cukier waniliowy zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  8. Masę serową wyłożyć na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na 2-4 godziny.
  9. Polewę tortową przygotować na soku z wiśni. Wyłożyć na ciasto. Tort wstawić do lodówki. (Ja użyłam jedną polewę).

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de , autorka: Gilla.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2- 4godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tort czerwony kapturek

Tort czerwony kapturek

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #20 Monika 2014-04-11 22:37
Wspaniałe połączenie smaków!!! Ciasto jest wyśmienite i tak naprawdę jeśli chodzi o słodkość to "w sam raz",na pewno nie przesłodzone (czytaj mało słodkie) co bardzo lubię.
Cytować
 
 
-1 #19 Joanna 2014-02-19 17:52
Olu piekę przy ustawieniach góra- dół.
Cytować
 
 
-1 #18 ola 2014-02-19 14:39
Piec góra i dół czy tylko góra ? ;)
Cytować
 
 
0 #17 Joanna 2013-09-28 07:17
Aniu potrzebne jest łącznie 500g sera np. z wiaderka. (Nie dawałam mascarpone). Sok z wiśni potrzebny jest do przygotowania polewy na górę ciasta (patrz ostatni punkt).W zastępstwie może być galaretka.
Cytować
 
 
-2 #16 ania 2013-09-28 05:38
chciałam zapytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam trzeba dać 500 g twarożku smietankowego (np maskarpone) i do tego jeszcze ser zmielony z wiaderka?i gdzie mam wylać ten sok co zostaną z wiśni :)
Cytować
 
 
-1 #15 Joanna 2013-09-19 09:47
Aniu możesz zrobić bez owoców.
Cytować
 
 
-1 #14 Ania 2013-09-19 04:44
Czy można to ciasto zrobic bez wiśni? I w ogóle bez żadnych owoców?
Cytować
 
 
0 #13 Joanna 2013-06-09 13:10
Sylwio też mogą być.
Kamilo na zdjęciu jest czerwona polewa do tortów. Galaretkę wylewasz, gdy lekko zacznie tężeć na ciasto umieszczone w formie.
Cytować
 
 
-1 #12 Kamila_7 2013-06-09 09:56
Witam,
Mam pytanko odnośnie galaretki - nie wiem jak ja wylać i w jakiej konsystencji galaretkę żeby wyglądała tak ładnie na cieście jak u Ciebie?
Cytować
 
 
-1 #11 Sylwia 2013-06-09 08:03
A mozna zamiast wisni dac np truskawki??
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl