Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

fale dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na górze. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 170g cukru
  • 175ml oleju
  • 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
  4. Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

fale dunaju

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Edyta

    Fantastyczne ciasto. Zrobiłam i wyszło idealnie. Moja modyfikacja polegała na tym, że zamiast czekolady dałam na wierzch galaretkę. Tak czy inaczej świetne. Gorąco polecam :-)

  • Gość - ania

    najlepsza jest masa budyniowa,gdy budyń ugotujemy tradycyjnie :-)

  • Gość - ewelina

    ciasto bardzo pyszne cała moja rodzina je chwali:)

  • Gość - ania

    Nie polecam zakalec masa tragedia kompletnie bez smaku ogolnie fujjjj szkoda czasu i produktow :-x

  • Gość - Joanna

    Natalio tak, można.

  • Gość - natalia

    Witam, od jakiegoś czasu odwiedzam i korzystam z Pani przepisów. I mam pytanie czy wiśnie w falach dunaju muszą być z kompotu czy można skorzystać ze świeżych? Jest teraz sezon i pomyślał, że może było było dobrze...

  • Gość - Monika8507

    Rewelacja! Wypróbowałam wiele przepisów na Fale Dunaju ale z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Żałuję że od razu nie wpadłam na to żeby sprawdzić czy przepis jest na DW. Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. W tej oszczędnej wersji ciasto też jest przepyszne, puszyste, miękkie i bardzo szybkie do wykonywania. Gorąco polecam! :)

  • Gość - Joanna

    Elu mogą być mrożone. Proszę ich nie rozmrażać.

  • Gość - Ela

    Czy wiśnie mogą być mrożone? I czy wtedy przed ułożeniem na ciasto trzeba je rozmrozić?

  • Gość - Joanna

    Dorko wydaje mi się, że tak. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, szczególnie właśnie w środku ciasta. Jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Aneto, możesz. Dodaj trochę kremu do ubitej śmietany i wymieszaj delikatnie.
Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam na...
To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec Tylko czekam aż b...
Początek strony