Strona Główna Babki Babka jogurtowa z jagodami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka jogurtowa z jagodami Drukuj Email
wtorek, 19 lipca 2011 21:56

babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami (u mnie z borówką amerykańską). Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowując tą babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160g masła (lub margaryny)
  • 120g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Uwaga: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
 

Przepis pochodzi z gazety „Back- Ideen im Sommer”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

babka jogurtowa z jagodami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #31 Ewa 2014-04-21 15:20
zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu :) super!
Cytować
 
 
0 #30 Ewa 2014-04-18 11:06
Cytuję Joanna:
Ewo taka forma też może być.


Dziękuję za info! wesołych świąt:))
Cytować
 
 
0 #29 anna 2014-04-18 10:57
wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał :(
Cytować
 
 
+1 #28 Joanna 2014-04-16 21:21
Ewo taka forma też może być.
Cytować
 
 
0 #27 Ewa 2014-04-16 21:04
Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #26 Regina 2014-03-16 21:05
Witam
Zrobilam babke z jagodami
wyszla super-dziekuje za przepis.
Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
0 #25 Dominika 2014-02-06 23:16
Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę ;)Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!
Cytować
 
 
+1 #24 anka 2013-08-21 13:34
pychota.
tak dobre - że okazało się za małe - by wszyscy mogli spróbować:)))))
Cytować
 
 
0 #23 Joanna 2013-08-19 14:30
Paulo możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.
Cytować
 
 
0 #22 Paula 2013-08-19 12:56
Witam, zabieram się za pieczenie tej cudownej babki ale mam małe pytanko : jak już upiekę ciasto to mam je zostawić w formie w zamkniętym czy uchylonym piekarniku?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl