Strona Główna Bezy Jak zrobić bezy?
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Jak zrobić bezy? Drukuj Email
sobota, 23 lipca 2011 21:33

Jak zrobić bezy

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie np. kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów, czy lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Upieczone bezy powinny mieć białą, lub blado- żółtą barwę. Wydają się być nietrudne w przygotowaniu, jednak w praktyce nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę wskazówek, które pomogą Wam w przygotowaniu bezy.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższe reguły:

  1. Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (tj. nie bezpośrednio od kury).
  2. Białka muszą zostać dokładnie oddzielone od żółtek. (Jeśli nawet odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić jajko najpierw do małego naczynia np. szklanki i kolejno czyste białko przełożyć do miski do ubijania.
  3. Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach, spowoduje, że piana się nie ubije).
  4. Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  5. Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Po odwróceniu miski, piana powinna się w niej utrzymać.

06

07

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką (Najlepiej nie używać małych szpryc. Bezy wyjdą wtedy małe i suche.) lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.
Na koniec, według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80- 140°C, przez ok. 1- 2 godz. (a nawet do 4 godz). Jedne źródła podają, że piekarnik ma być zamknięty, inne, że uchylony (należy wówczas wsadzić trzon łyżki drewnianej między drzwiczki, a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż  140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60- 90 min. w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90- 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.  
Przepis na bezy znajduje się tutaj: Bezy.

Jak zrobić bezy

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze