Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony