Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Diana

    Witam P. Pani Joanna...
    Dopiero zaczynam Swoja przygodę z Beza oraz z wypiekami. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików... Wyszły dobre, słodkie jak nie wiem co oraz kruche z wierzchu a w środku piankowe gumowate. 50g cukru pudru, wiem, ze tu już popełniłam błąd ale dopiero po fakcie doczytałam się znajdując Pani stronię, ze jest lepiej dać drobny cukier na 1 białko... Kwestia pieczenia mnie bardzo zastanawia... Nie wiem ile stron przepatrzyłam za przepisami i jeśli chodzi o ta kwestie to jest bardzo przeróżna no i tak naprawdę jestem ciemna i zielona już od tego wszystkiego... Piekłam je na początku w 140 stopniach później ok 100 stopni... od 2 do 2.30godz. Troche się przyrumieniły. A skoro jestem lasuszek na swoje wypieki i czekanie do jutra by mnie chyba zabiło :) spróbowałam jedna. Mam stary piekarnik i nie wiem w jakiej dokładnie temperaturze mam piec oraz jak długo... Dlaczego najlepiej jest zostawić je na cala noc??? Pozdrawiam serdecznie...

  • W odpowiedzi na: Diana

    Nie trzeba na całą noc. Wystarczy je wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wystudzone są już gotowe ;). Cukier puder też można użyć. Bezy nie są prostym wypiekiem. Trzeba nauczyć się jaka jest odpowiednia temperatura i czas dla własnego piekarnika. Życzę wytrwałości i cierpliwości ;)

  • Krystyna

    Dzięki Pani przepisowi udało się zrobić bezy!!!..leciutko zbrązowiały ale były pyszne /jak na pierwszy raz/, ;)..mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej,piekłam ok.4 godz. Mam pytanie od jakiej temperatury zacząć piec żeby uniknąć przebarwienia?..z pozdrowieniami Krystyna...;)

  • W odpowiedzi na: Krystyna

    80- 90 stopni. Ja piekę w 100st. Zależy od piekarnika.

  • Krzysztof

    przepis byłby może coś wart, gdyby podano ilość składników - ile cukru na ile białek. A bez tego to jest tylko opis, a nie - przepis, który można wykorzystać. (jeżeli informacja o ilości składników jest, to jej nie zauważyłem mimo kilkukrotnego przeczytania tekstu)

  • W odpowiedzi na: Krzysztof

    To jest tylko artykuł z poradami. Przepis na bezy znajduje się tutaj: Bezy.

  • Anika

    Witam, chciałam zapytać dlaczego bezy pękają ? Czy to normalne ? U Pani na zdjęciu wyszły idealne .

  • W odpowiedzi na: Anika

    Aniko przyczyną może być za wysoka temperatura. Bezy szybko rosną i pękają. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę. A może dałaś mniej cukru? Też mogło być przyczyną.

  • mariola

    Punkt 2 to mit. Sprawdzałem. Wpadło mi trochę żółtka, a piana się znakomicie ubiła :lol:

    A j niestety stweirdzam, że to najprawdziwsza prawda. Wpadło mi trochę żółtka, ale stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i spróbuję zrobić pianę, niestety nie udało się, pierwszy raz w życiu, a ciasta piekę ponad 20 lat

  • kasia

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis tylko że piekły mi się 4 godziny i pół ale były pyszne :-)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony