Babka waniliowo- kakaowa
Babka dwukolorowa z kakaową "łatką" w środku. Pyszna, prosta, delikatna i puszysta.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej (lub 225 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40 g)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 łyżka kakao (lub 10 g)
Do posypania (opcjonalnie):
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Odstawić na bok.
- Masło roztopić. Odstawić na bok do przestudzenia.
- Mąkę wymieszać z budyniem w proszku, skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty). Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę mączną na przemian z chłodnym, ale płynnym masłem, mieszając delikatnie trzepaczką lub robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta.
- Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
- 1 szklanka = 250 ml
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.