Babka waniliowo- kakaowa

Babka dwukolorowa z kakaową "łatką" w środku. Pyszna, prosta, delikatna i puszysta.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (lub 225 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40 g)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao (lub 10 g)

Do posypania (opcjonalnie):

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Odstawić na bok.
  2. Masło roztopić. Odstawić na bok do przestudzenia.
  3. Mąkę wymieszać z budyniem w proszku, skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty). Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę mączną na przemian z chłodnym, ale płynnym masłem, mieszając delikatnie trzepaczką lub robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.

2

  1. Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta.

3

  1. Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka = 250 ml
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka waniliowo- kakaowa Babka waniliowo- kakaowa