Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Jeden z moich ulubionych chlebów. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.

Przepis pochodzi od Liski z Pracowni wypieków.

Składniki:
Zaczyn:

Siemię lniane:

  • 100g siemienia lnianego
  • 180ml wody

Ciasto chlebowe:

  • 100g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400g mąki pszennej (dowolnej)
  • 300- 400g wody*
  • 15g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
  • zaczyn (podany powyżej)
  • siemię lniane (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić na 12- 16 godz. Siemię lniane wymieszać z wodą i również odstawić na 12- 16 godz.
  2. Po 12- 16 godz. zaczyn połączyć z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem (lub margaryną) i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60min. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
  4. Piekarnik rozgrzać do 210°C.
  5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10min.
  6. Po 10min. zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50min. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

12,5- 17 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony