Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Jeden z moich ulubionych chlebów. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.

Przepis pochodzi od Liski z Pracowni wypieków.

Składniki:
Zaczyn:

Siemię lniane:

  • 100g siemienia lnianego
  • 180ml wody

Ciasto chlebowe:

  • 100g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400g mąki pszennej (dowolnej)
  • 300- 400g wody*
  • 15g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
  • zaczyn (podany powyżej)
  • siemię lniane (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą i również odstawić na 12- 16 godzin.
  2. Po 12- 16 godzinach zaczyn połączyć z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem (lub margaryną) i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
  4. Piekarnik rozgrzać do 210°C.
  5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
  6. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

12,5- 17 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. joasia

bardzo smaczny w koncu mi sie jakis chleb udał, tez pieklam bez drozdzy, wyrastal 3h

  Załączniki
 
  1. Bartek

Aby góra była rumiana i chrupiąca wysmarować obficie rozmieszanym jajkiem. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Diano można zrezygnować z drożdży, ale przy młodym zakwasie bym tego nie robiła. Młody zakwas jest słaby i dobrze go wspomóc drożdżami.

  Załączniki
 
  1. Diana

Wspaniałe wypieki znalazłam u Ciebie! zakwas robię drugi dzień i szukam wśród przepisów coś dla siebie. Takie pytanie odnośnie drożdży w chlebach na zakwasie: czy mogę zrezygnować z drożdży i piec chleb na samym zakwasie?
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Anna

Marcinie na blacie. Metalowa kratka może być z piekarnika lub inna, jeśli masz np. taka na którą odstawia się gorący garnek z pieca. Chodzi o to, aby chleb studził się również od spodu, a nie "zaparzał" od blatu.

Ja każdy chleb zaraz po...

Marcinie na blacie. Metalowa kratka może być z piekarnika lub inna, jeśli masz np. taka na którą odstawia się gorący garnek z pieca. Chodzi o to, aby chleb studził się również od spodu, a nie "zaparzał" od blatu.

Ja każdy chleb zaraz po upieczeniu owijam w lniana sciereczke i daje do reklamówki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kaszt

mój przepis na chleb
400 gr.mąki pszennej
150 gr.maki żytniej
320 ml.mleka
1/4 kostki drożdzy[paczka100gr]
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej
1,5 łyżki masła

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marcinie na blacie. Metalowa kratka może być z piekarnika lub inna, jeśli masz np. taka na którą odstawia się gorący garnek z pieca. Chodzi o to, aby chleb studził się również od spodu, a nie "zaparzał" od blatu.

  Załączniki
 
  1. Marcin

Przepis brzmi smakowicie, ale o co chodzi w punkcie 7

Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Studzimy na kratce w stygnącym piekarniku czy na...

Przepis brzmi smakowicie, ale o co chodzi w punkcie 7

Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Studzimy na kratce w stygnącym piekarniku czy na zewnątrz?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kaszt

czy ktoś próbował upiec go w robocie do pieczenia chleba...

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marzeno zakwas przechowywany w lodówce musi być regularnie dokarmiany. Polecam przeczytać artykuł o zakwasie:
Kliknij na ten link

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony