Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Lody jogurtowe o smaku chałwowym

Lody chałwowe przygotowane z jogurtu greckiego i pasty tahini. Dobrze jest wyczuwalny smak zarówno chałwowy jak i jogurtowy. Lody można przygotować przy użyciu maszyny do lodów lub bez.

Składniki:

  • 100 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: „Pasta Tahini”)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 80 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Pastę tahini zmiksować blenderem z cukrem pudrem i jogurtem na gładką masę.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy.
  3. Następnie przelać masę do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby można było formować gałki.
  4. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Ilość porcji

Ilość:

ok. 800 ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Lody jogurtowe o smaku chałwowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony