Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lody jogurtowo- truskawkowe

Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.

Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 70 ml:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
  • ok. 1 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i miodem blenderem na gładką masę. (W thermomixie miksować ok. 30s./ obr. 7). W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować.
  2. Masę jogurtowo- truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
  3. Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Lody jogurtowo- truskawkowe

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony