Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
47 Komentarzy
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K-a Boniecka · 3 dni temu
    Robiłam pierwszy raz i wyszło pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia Bartczak · 29 dni temu
    Pomocy . Masę mam gotowa. Nadszedł czas na ubijanie śmietany 30 % na sztywno miskter mi się spalił więc użyłam widelca bardzo mi się zwarzyla zagotowałam ją i jest znowu plynna ma ktoś jakieś pomysły jak mogę to uratować??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 29 dni temu
      Jak się bardzo zwarzyła to już raczej nie odratujesz. Można podgrzać i potem dodawać żelatyny i jakoś tą masę można wykorzystać np. do przełożenia ciasta, ale już normalnej, ubitej śmietany z tego nie będzie. Zostawiłabym ciasto bez śmietany jak nie masz drugiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kata · 1 miesięcy temu
    Galeretki rozpuściły się w cieście. Brak informacji żeby ostudzić do zimnego po podgrzaniu żelatyny. Także wszystko strzelił ch...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Przecież jest napisane, że jogurt musi zacząć tężeć.
      Na żadnym etapie przygotowania jogurt nie jest gorący, więc galaretki nie mogły się rozpuścić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Niestety, wykonałam zgodnie z przepisem ale tak jak piszą poniżej powstały grudki i psuje to samak całego ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mario · 10 miesięcy temu
    wyszedł bez problemu kiedys robilem pół na pół śmietana i mleko oraz reszte składnikow. thx
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 10 miesięcy temu
    Śmietanowiec wyszedł super! Wszystkim bardzo smakował. Gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 11 miesięcy temu
    Też robiłam wg przepisu i wyszło przepysznie. Jedyną modyfikację jaką zastosowałam to dodanie mniejszej ilości śmietany. Co do grudek, na które narzekają niektóre komentujące poniżej osoby, radzę żelatynę rozpuścić w nieco większej ilości zimnej wody a później bardzo dokladnie rozpuścić ją podczas podgrzewania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaga · 11 miesięcy temu
    Zrobiłam wg przepisu, niestety coś jest nie tak. Powstały grudki z żelatyny i nie stężał. Czytałam komentarze ze innym tez nie wyszedł i mogłam posłuchać. Sam smak Ok. Nie polecam. Proponuje czytac komentarze zwłaszcza te negatywne. Te są wiarygodne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 1 lat temu
    Przepyszne robiłam w sobotę na urodziny synka. Wyszło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 lat temu
    Dramat ! Żałuję ze skorzystalam z tego przepisu . Cala masa zrobila sie grudowata !! Robiłam wg przepisu.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 lat temu
    Polecam pozostawić właśnie żelatyny do jogurtu na sam koniec gdyż po ubiciu śmietany, jogurt jest już tak ścięty, że nie da się tego razem połączyć, albo dać mniej żelatyny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jogurt tak szybko nie tężeje. Żelatyna powinna być powoli zahartowana w jogurcie, aby nie było grudek.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Magda · 11 miesięcy temu
        Dobra uwaga Darii, zrobiłam przed chwila i wszystko do czasu łączenia jogurtu z ubita śmietana. Powstały grudki, jogurt szybko u mnie stężał, ale cała masem delikatnie podgrzalam i zmiksowalam i było już gładziutkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Po co w przepisie napisane jest aby podgrzać i mieszać a później w komentarzu dodane, aby nie za mocno bo traci właściwości żelujące? Według innych przepisów w ogóle nie powinno sie podgrzewać żelatyny. Tak to jest jak sie bierze za coś, o czym nie ma sie pojęcia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Joanno, żelatyna musi się przecież rozpuścić. Są dwie metody rozpuszczania żelatyny. Jedna to jest wymieszanie żelatyny z wrzątkiem, a druga właśnie jak w przepisie, namoczenie jej w wodzie, a następnie podgrzanie do czasu jej rozpuszczenia. Preferuję tę drugą metodę, ponieważ jest ona uniwersalna zarówno dla żelatyny w proszku jak i dla listków i każdy może zdecydować, którą żelatynę wybierze. Uwaga, że nie można żelatyny za mocno podgrzać, a dokładnie zagotować, to ostrzeżenie, aby być ostrożnym i nie zepsuć ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    A mi sie zwazyl i w ogole nie zsiadl ??wszystko wedlug przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Pewnie żelatyna była za mocno podgrzana co spowodołało stracenie właściwości żelujących i zwarzenie się jogurtu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 2 lat temu
    Przepis rewelacja bardzo dziękuję.
    Dodatkowo dodałem jeszcze dwa banany wrzucając razem z galaretkami do jogurtu.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inka · 2 lat temu
    Jak dla mnie 6/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafal · 3 lat temu
    Witam serdecznie skorzystalem z przepisu I jestem bardzo zadowolony I moja siostrzenica .dziekuje bardzo bede kozystal z waszej strony. Pozdrawiam serdecznie z deszczowej Walli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysiek · 3 lat temu
    Właśnie wstawiłem do lodówki ;]
    dam znac za pare godzin jak wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Witam, bardzo fajny przepis, naprawdę, na pewno wykorzystam Ale na górę można zamiast tych galaretek poukładać np.żelki, jak myślicie? Pozdrawiam :lol:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Magdaleno można. Tylko nie dawaj ich za dużo i porozkładaj tak, aby Ci się ciasto dobrze kroiło, bo żelki nie przekroisz :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    hej dziękuję za fajny przepis. ciasto smakowa super tylko po 12 godz w lodówce zbyt rzadkie, proporcje trzymane wg Twojego przepisu więc co jest nie tak? ogólnie super dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Witam.. to ciasto chodzi za mna juz z tydzien.. galaretki sa juz w lodowce.. Tylko mam pytanie jedno czy mozna to ciasto zrobic z samego jogurtu greckiego??? za odpowiedz z gory dziekuje.. i tak na marginesie powiem ze uwielbiam przepisy z tej strony.. wielki szacunek dla Pani.. Pozdrawiam Dorota

Polub nas na ...

Początek strony