Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
36 Komentarzy
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 26 dni temu
    Po co w przepisie napisane jest aby podgrzać i mieszać a później w komentarzu dodane, aby nie za mocno bo traci właściwości żelujące? Według innych przepisów w ogóle nie powinno sie podgrzewać żelatyny. Tak to jest jak sie bierze za coś, o czym nie ma sie pojęcia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 22 dni temu
      Joanno, żelatyna musi się przecież rozpuścić. Są dwie metody rozpuszczania żelatyny. Jedna to jest wymieszanie żelatyny z wrzątkiem, a druga właśnie jak w przepisie, namoczenie jej w wodzie, a następnie podgrzanie do czasu jej rozpuszczenia. Preferuję tę drugą metodę, ponieważ jest ona uniwersalna zarówno dla żelatyny w proszku jak i dla listków i każdy może zdecydować, którą żelatynę wybierze. Uwaga, że nie można żelatyny za mocno podgrzać, a dokładnie zagotować, to ostrzeżenie, aby być ostrożnym i nie zepsuć ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 6 miesięcy temu
    A mi sie zwazyl i w ogole nie zsiadl ??wszystko wedlug przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Pewnie żelatyna była za mocno podgrzana co spowodołało stracenie właściwości żelujących i zwarzenie się jogurtu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 11 miesięcy temu
    Przepis rewelacja bardzo dziękuję.
    Dodatkowo dodałem jeszcze dwa banany wrzucając razem z galaretkami do jogurtu.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inka · 1 lat temu
    Jak dla mnie 6/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafal · 2 lat temu
    Witam serdecznie skorzystalem z przepisu I jestem bardzo zadowolony I moja siostrzenica .dziekuje bardzo bede kozystal z waszej strony. Pozdrawiam serdecznie z deszczowej Walli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysiek · 2 lat temu
    Właśnie wstawiłem do lodówki ;]
    dam znac za pare godzin jak wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Witam, bardzo fajny przepis, naprawdę, na pewno wykorzystam Ale na górę można zamiast tych galaretek poukładać np.żelki, jak myślicie? Pozdrawiam :lol:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Magdaleno można. Tylko nie dawaj ich za dużo i porozkładaj tak, aby Ci się ciasto dobrze kroiło, bo żelki nie przekroisz :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    hej dziękuję za fajny przepis. ciasto smakowa super tylko po 12 godz w lodówce zbyt rzadkie, proporcje trzymane wg Twojego przepisu więc co jest nie tak? ogólnie super dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    Witam.. to ciasto chodzi za mna juz z tydzien.. galaretki sa juz w lodowce.. Tylko mam pytanie jedno czy mozna to ciasto zrobic z samego jogurtu greckiego??? za odpowiedz z gory dziekuje.. i tak na marginesie powiem ze uwielbiam przepisy z tej strony.. wielki szacunek dla Pani.. Pozdrawiam Dorota
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Doroto tak, możesz zrobić z samego jogurtu. Będzie wersja light Smaczniejsze i delikatniejsze jest jednak z dodatkiem śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadetta · 2 lat temu
    Witam Chciałabym zapytać czy można jogurt grecki zamienić na śmietanę i zrobić tego śmietanowca z samej śmietany?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 2 lat temu
    Śmietanowiec pyszny :lol: Wszystko wyszło zgodnie z przepisem a samo ciasto zjedzone w mgnieniu oka :-) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Witam
    Robiłam z tego przepisu,jest pyszne !!!!!!!! Goście byli zawiedzeni, że nie ma więcej Następnym razem zrobię więcej Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michal · 2 lat temu
    Cena za skladniko + - 20 złotych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ofelia Kunegunda · 2 lat temu
    mogłabyś podać przybliżony koszt składników na ten placek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Wygląda pysznie , jutro zrobię :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martuha · 3 lat temu
    czy moge dodac owoce do tego ciasta?zastanawiam się czy wyjdzie z owocami.Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JOANNA · 3 lat temu
    Witam,mam takie pytanie jaki cukier ma dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Joanno, wlasnie doczytałam, że galaretki mają być rozpuszczone w 250ml wody! A ja już je rano zrobiam wg przepisu na opakowaniu i dalam do każdej 500ml wody. Czy coś się stanie? Czy mam kupić nowe i zrobić od nowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MadzialenA · 3 lat temu
    Śmietanowiec pyyyyyyycha!!!! znika bardzo szybko z talerza!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Torcik wychodzi przepyszny.Robie go co weekend.Dziękuje za super przepis i pozdrawiam autorke:)

Polub nas na ...

Początek strony