Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (45)

  1. Maciej

Przepis rewelacja bardzo dziękuję.
Dodatkowo dodałem jeszcze dwa banany wrzucając razem z galaretkami do jogurtu.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Inka

Jak dla mnie 6/10

  Załączniki
 
  1. Rafal

Witam serdecznie skorzystalem z przepisu I jestem bardzo zadowolony I moja siostrzenica .dziekuje bardzo bede kozystal z waszej strony. Pozdrawiam serdecznie z deszczowej Walli.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Krzysiek

Właśnie wstawiłem do lodówki ;]
dam znac za pare godzin jak wyszło

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam, bardzo fajny przepis, naprawdę, na pewno wykorzystam Ale na górę można zamiast tych galaretek poukładać np.żelki, jak myślicie? Pozdrawiam :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Magdaleno można. Tylko nie dawaj ich za dużo i porozkładaj tak, aby Ci się ciasto dobrze kroiło, bo żelki nie przekroisz

  Załączniki
 
  1. Magda

hej dziękuję za fajny przepis. ciasto smakowa super tylko po 12 godz w lodówce zbyt rzadkie, proporcje trzymane wg Twojego przepisu więc co jest nie tak? ogólnie super dziękuję :-)

  Załączniki
 
  1. Dorota

Witam.. to ciasto chodzi za mna juz z tydzien.. galaretki sa juz w lodowce.. Tylko mam pytanie jedno czy mozna to ciasto zrobic z samego jogurtu greckiego??? za odpowiedz z gory dziekuje.. i tak na marginesie powiem ze uwielbiam przepisy z tej...

Witam.. to ciasto chodzi za mna juz z tydzien.. galaretki sa juz w lodowce.. Tylko mam pytanie jedno czy mozna to ciasto zrobic z samego jogurtu greckiego??? za odpowiedz z gory dziekuje.. i tak na marginesie powiem ze uwielbiam przepisy z tej strony.. wielki szacunek dla Pani.. Pozdrawiam Dorota

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dorota

Doroto tak, możesz zrobić z samego jogurtu. Będzie wersja light Smaczniejsze i delikatniejsze jest jednak z dodatkiem śmietany.

  Załączniki
 
  1. Bernadetta

Witam Chciałabym zapytać czy można jogurt grecki zamienić na śmietanę i zrobić tego śmietanowca z samej śmietany?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Bernadetta

Można.

  Załączniki
 
  1. Weronika

Śmietanowiec pyszny :lol: Wszystko wyszło zgodnie z przepisem a samo ciasto zjedzone w mgnieniu oka :-) Polecam

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witam
Robiłam z tego przepisu,jest pyszne !!!!!!!! Goście byli zawiedzeni, że nie ma więcej Następnym razem zrobię więcej Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony