Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Pyszny chleb na zakwasie z dodatkiem podsmażonych płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie. Zachowuje długo świeżość. Jedyną jego wadą jest kilkakrotne składanie ciasta podczas procesu wyrastania. Nie jest to pracochłonne, zajmuje dosłownie chwilkę, ale jednak musimy czynność tą powtarzać co 30- 45min. trzykrokrotnie.

Składniki:
Zaczyn:

Płatki owsiane:

  • 50g płatków owsianych
  • 150g wrzątku

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • płatki owsiane (podane powyżej)
  • 125 g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej typu 550
  • 9g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godz. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Płatki owsiane podsmażyć na patelni bez tłuszczu, aż się lekko zarumienią. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godz.
  2. Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45min.
  3. Po tym czasie ręce dobrze namoczyć i złożyć ciasto w misce. Przykryć i pozostawić na 30- 45min.
  4. Kolejno złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45min.
  5. Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godz.
  6. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
  7. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozłożyć na kwadrat ok. 30x 30cm. Wszystkie 4 końce chwycić i złączyć pośrodku (tworząc jakby paczuszkę. Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  8. Po 1 godz. należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
  9. Chleb piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 240°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: W zimie, ciasto do wyrastania wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
Przepis pochodzi z tego blogu.

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Edyta

    Kolejny raz upiekłam ten chleb ale tym razem zrezygnowałam z drożdży... Wyszedł pyszny i wyrósł cudnie! Polecam!!!

  • Gość - Krystyna

    Czy do tego przepisu, zamiast mąki pszennej można użyć, mąki gryczanej?

  • Gość - Edyta

    Moj ulubiony chlebek! Niestety przez koniecznosc skladania w trakcie wyrastania moge go upiec tylko w dzien wolny od pracy :( Kiedys pominelam skladanie i wylozylam ciasto do keksowki-w smaku swietny ale struktura miazszu zupelnie inna :/ Dziekuje bardzo za fantastyczny przepis!!!
    Ps. Pierwsze podejscie to byl "bochen" z 1 i 1/2 porcji!!!
    A teraz rosna 2 normalnej wielkosci.

  • Gość - Lucjan

    Ok, dziękuje tu właśnie miałem wątpliwości, ale chlebek wyszedł znakomity.
    Ostatnio troszkę poeksperymentowałem i dodałem słonecznik, otręby, łyżeczkę słodu, a ilość płynu pół na pół woda i maślanka.
    Jak do tej pory to najlepszy chlebek jaki robiłem, skórka cieniutka, środek lekko wilgotny (jak należy).

  • Gość - Joanna

    Lucjanie ciasto wyrasta w misce i w misce można je złożyć. Nie trzeba wyciągać na blat. Ciasto składam w misce od zewnętrznej strony do środka.

  • Gość - Lucjan

    Witam, mam pytanie dotyczące treści przepisu, a mianowicie:
    Punkt 2 kończy się "Miskę przykryć ściereczką i pozostawić.... "
    a w punkt 3 mówi "....i złożyć ciasto w misce."
    Co znaczy złożyć ciasto w misce ??
    Ja je składam kilka krotnie na stolnicy.
    Proszę mi wytłumaczyć.

  • Gość - Joanna

    Nadio chleb z koszyka wykładam na tę największą blachę z piekarnika pokrytą papierem do pieczenia (jak na zdjęciach).

  • Gość - Nadia

    a w czym wypiekasz chleb? W sensie w jakimś naczyniu czy po prostu na blasze od tortownicy pokrytej papierem ?

  • Gość - Joanna

    Doroto tak, możesz. Ja bym raczej zamiast koszyka wzięła po prostu miskę i ją obsypała mąką i ciasto też, żeby się do miski nie przykeiło.

  • Gość - Dorota

    Wygląda przepysznie ten chlebek :) Chciałabym go zrobić ale nie mam kosza do wyrastania chleba. Czy można go zrobić w keksówce?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony