Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Przepis pochodzi z blogu Zorry.

Składniki:
Biga:

  • 85g mąki pszennej typu 550
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży*
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej typu 550
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Zaczyn:

  • 170g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego, gęstego zakwasu żytniego**

Ciasto chlebowe:

  • 540g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • Biga, Poolish i zaczyn (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem przygotować Bigę, Poolish i zaczyn. (W 3 miskach wymieszać i ewentualnie zagnieść składniki na wszystkie 3 zaczyny). Wszystkie 3 miski przykryć ściereczką i pozostawić na 10- 12 godz. w temperaturze ok. 25°C.
  2. Następnego dnia należy przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody i Poolish umieścić w misie miksera i używając haka do zagniatania ciasta wyrobić jednolite ciasto. (Wyrabiać 3- 4 minuty). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Następnie dodać Bigę, zaczyn, sól, resztę wody i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz, przy czym po 20 i 40min. ciasto zagnieść (odgazować).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5godz. w temperaturze ok. 25°C.
  5. Piekarnik (razem z blachą) rozgrzać do temperatury 240°C.
  6. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę, naciąć i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim. Na czas pieczenia pierwszego chleba, drugi razem z koszykiem włożyłam do lodówki).
  7. Piec 20 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 200°C, uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i piec kolejne 10min.
  8. Chleb wyciągnąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 230°C. Po ok. 5min., gdy piekarnik osiągnie temperaturę 230°C, włożyć chleb ponownie do piekarnika i piec (obserwując go) ok. 10min. (Piekłam 5 min.). Chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwagi:
* Aby otrzymać 0,2g drożdży najłatwiej jest odważyć 1g i podzielić go na 5 części.
** Potrzebujemy gęsty zakwas o 60% hydracji. Hydracja to procentowa ilość  wody w cieście w stosunku do ilości mąki. Aby uzyskać taki zakwas należy podczas odświeżania zakwasu wziąć 3 łyżki starego zakwasu i dodać 60g wody i 100g mąki.
Wodę do przygotowania chleba daję lekko ciepłą.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Cancer wszystko jest dobrze. Proszę przeczytać dokładnie opis. Punkt 3: dodajemy 20g wody do drożdży i 230g, a w następnym punkcie jest napisane: "resztę wody". Zużywamy łącznie 320g wody, ale nie całą naraz tylko tak, jak jest podane w przepisie.

  • Gość - Cancer

    Ile ma być tej wody w cieście 230g czy 320g?
    W spisie co innego i w opisie co innego.

  • Gość - Jarek

    Zrobiłem go kiedyś i był pyszny, ale wytrzymał kilkanaście minut od ostygnięcia, bo został zjedzony. Pracy mnóstwo, ale rzeczywiście chleb świetny.

  • Gość - Sylwia

    Wlasnie wyciagnelam chlebki z piekarnika jak na pierwszy raz uwazam, ze wyszly super, a smak coz jednego juz nie ma rozkrojony w locie! PYSZNE! Po prostu delicje!

  • Gość - Joanna

    Sylwio w lnianym woreczku lub owinięty ściereczką w chlebaku lub owinięty ściereczką w woreczku foliowym.

  • Gość - Sylwia

    Witam, mam pytanie jak prawidlowo przechowywac taki cudnie upieczony chlebek.

  • Gość - Joanna

    Conradzie zakwas i zaczyn należy przygotować samodzielnie. Zakwas należy najpierw wyhodować. To nie takie proste zrobić taki chleb. Artykuł na temat zakwasu znajdziesz tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-chleby-na-zakwasie/431-przepis-na-zakwas-chlebowy. Zaczyn należy przygotować według powyższego przepisu.Biga i poolish to również zaczyny. Zaczyny przegotowujesz mieszając ze sobą podane składniki, a następnie pozostawiasz je na 10- 12godz.

  • Gość - Conrad

    Joanno, chcialbym upiec ten chleb ale poza granicami Polski takich rzeczy jak zakwasy czy zaczyny sie nie dostanie; jak je przygotowac, drugie pytanie odnosnie jezyka bo wyswietla mi slowo Poolish i Biga. Jestem angielsko jezyczny ale takich slow nie znam. Prosze o odpowiedz.
    Serdecznie pozdrawiam, Conrad.

  • Gość - Iza

    Witam,
    czy musi być to mąka pszenna 550 czy moze być 650?
    Pozdrawiam

  • Gość - Forrest Gump

    Garnek i pokrywkę (jeśli jest) moczymy do połowy w wodzie przez 20 min . Ta woda wyparuje podczas pieczenia. I nie trzeba zaparowywać piekarnika bo to zrobi garnek. Ostatnie wyrastanie ciasta może odbyć się w garnku. Pieczemy całe ciasto 80 minut. 60 m pod przykryciem, 20 m bez przykrycia. Temperatura może być 240°C. Ostatnie 20m zmniejszamy temp do 220. Uchylamy na chwilkę drzwiczki piekarnika aby wyszła reszta pary.

    Witam serdecznie,
    Przepis jest super. Piekę ten chlebek od pół roku - 3 razy w tygodniu - za każdym razem wychodzi bardzo smaczny (ja piekę jeden duży). Dostałam teraz gliniane naczynie po mojej babci (bez pokrywy). Chciałabym w nim upec ten chlebek ale zupełnie nie wiem jak długo powinien się piec (bo rozumiem że należy takie naczynie wstawić do zimnego piekarnika) i czy tutaj również stosować zmniejszanie temperatury a potem ponowne zwiększanie. Bardzo proszę o podpowiedź.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony