Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb z cukinią

Chleb jest mówiąc jednym słowem pyszny. Bardzo nam smakuje. Dodatek cukinii sprawia, że jest bardzo wilgotny, a orzechy włoskie nadają mu dodatkowo smaku i aromatu. Raczej nie zamieniałabym orzechów włoskich na inne. Te doskonale pasują do tego chleba. Na drugi dzień chleb jest również smaczny.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml lekko ciepłej wody
  • 250g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
  • 100g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Orzechy posiekać (trochę, nie trzeba bardzo drobno).
  4. Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
  5. Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45min.
  6. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść, na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować olejem. Ciasto przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45min.
  7. Piec nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (25g).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie piekarnika ok. 50min. (Można w termoobiegu w temperaturze 180°C.)
  9. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Uwaga: Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne. (Dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki!)
Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz. i 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chleb z cukinią

Chleb z cukinią

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ceina

    Witam,orzechy i cukinia w chlebie?to nie może się udać!a wyszedł piękny,a jaki smaczny!Mój numer 1.Dziękuje za przepis i pozdrawiam. :lol:

  • Tatiana

    Witam... Chleb wyszedł wspaniały, wilgotny. Rodzina była zdziwiona, że zawiera cukinie. Bardzo dziękuje za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam

  • Joanna

    Olu możliwe, że dynia też się sprawdzi. Jeśli przetujesz daj proszę znać. Taka informacja jest bardzo przydatna dla mnie i dla innych piekących ;-)

  • Ola

    Właśnie tego nie wiem, czy jest dostępna.... Jakoś wcześniej u mnie cukinia nie była na topie (oczywiście do teraz) Pora nadrobić zaległości :)
    Myślałam aby spróbować z dynią, co o tym myślisz?
    Dziś zrobiłam dwa chlebki w alternatywnej wersji i zamiast orzechów dodałam do jednego pestki dyni a do drugiego słonecznik, też jest pycha! :D

  • Joanna

    Olu dziękuję :-) Ten chleb jest ekstra z cukinią. Nie próbowałam innej wersji. Trzeba by poszukać innych przepisów np. z marchewką. A cukinia nie jest dostępna w markecie przez cały rok? Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że w Niemczech cukinie mogę kupić chyba o każdej porze roku, hmmm.

  • Ola

    Chlebek rewelacja! Prosty przepis, łatwo się robi i szybko znika! Bardzo dziękuję Pani Joanno za te przepisy, bez nich na pewno moja przygoda z gotowaniem byłaby o niebo cięższa! Wszystkim swoim znajomym polecam Pani stronkę :)
    Mam tylko jedno pytanie...?
    A co jak się skończy sezon na cukinie? Ma Pani jakiś pomysł czym można ją zastąpić???

  • Joanna

    Doroto mąkę całą wsypujesz do miski i robisz w mące wgłębienie. Do wgłębienia należy wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Należy to zamieszać w środku i przysypać mąką z boku miski. To tak jakbyś robiła zaczyn osobno tylko robisz go w jednej misce. Możesz oczywiście zrobić również zaczyn osobno z drożdży, cukru, wody i małej ilości mąki.

  • Dorota

    chodzi mi o rozumienie tekstu powiązanego z mąkami,czy robimy zacxzyn z odrobiną maki czy z całą maką czyli 500g.?bo nie rozumiem

  • anna

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Tym razem podsypalam dużo mniej mąki niż ostatnio i faktycznie chlebek wyszedł jeszcze lepszy. Polecam wszystkim, którzy nie mieli okazji go upiec bo naprawdę warto. Przepis zapisałam i na pewno nie raz jeszcze upiekę chlebek na śniadanie:)

  • Joanna

    Anno tak, ciasto jest klejące. Spróbuj w miarę możliwości nie dosypywać za dużo mąki, aby chleb nie wyszedł za bardzo zbity.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony