Drożdżowy chleb babci Władzi

Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.

1 szklanka= 250ml

Składniki na 3 bochenki o długości 30cm:

  • 5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 80g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 łyżeczki soli (z czubkiem)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1kg i 650g mąki pszennej* (ok. 1,5kg plus 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do dużej miski lub garnka wlać lekko ciepłą wodę i maślankę. Dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną razową, sól, cukier i ziarna słonecznika. Zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż zacznie pracować. (Całość jest bardzo wodnista).
  2. Po wyrośnięciu zaczynu, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (Ciasto powinno ładnie wyrosnąć).
  3. Trzy formy keksowe o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do form. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut. (W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół).

2

3

  1. Chleby piec  ok. 1,5 godz. - 1godz. 40 min.

4

  1. Gorące chleby od razu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.                   

Smacznego.

* Dowolnej mąki pszennej. Mój tata kupuje mąkę pszenną w Biedronce. Ja dałam typu 405, innym razem orkiszową jasną, a innym mieszankę orkiszowej jasnej z pełnoziarnistą.

Drożdżowy chleb babci Władzi

Drożdżowy chleb babci Władzi