Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

walentynkowe serca

Dwukolorowe ciasteczka walentynkowe w kształcie serc. Ciasteczka zrobione są z zafarbowanego na czerwono ciasta kruchego zwiniętego z ciastem francuskim. Jeśli ktoś nie lubi barwników spożywczych może dla koloru dodać do ciasta kruchego trochę kakao. Ciasteczka robi się łatwo i przyjemnie, a na Walentynki mogą być miłą niespodzianką dla waszej drugiej połówki ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 1 jajko
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Podane składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i zagnieść ponownie, aż do uzyskania jednolitego koloru. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (lub na całą noc).
  2. Ciasto kruche rozwałkować na posypanym mąką blacie na wymiar ciasta francuskiego (u mnie 25x 42cm).
  3. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko rozkłócić i i przy pomocy pędzelka posmarować nim ciasto kruche. Nałożyć ciasto francuskie i trochę docisnąć.

2

  1. Ciasto pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1cm.
  2. Każdy pasek z osobna skręcić w spiralę, uformować w kształt serca. Końcówki dobrze ze sobą skleić (ściskając mocno, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia). 

3

  1. Gotowe serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

  1. Białko rozkłócić i posmarować nim serca.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 12 min. w temperaturze 220°C na złoty kolor.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

walentynkowe serca

walentynkowe serca

walentynkowe serca

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony