Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
  2. Masę podzielić na pół.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
  4. Ciasto pokroić na paski.

02

  1. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
  2. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
  3. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  2. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 28
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krążki orzechowo- marcepanowe

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony