Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Eklerki z truskawkami

Składniki:

  • 125ml mleka + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 300g truskawek
  • 75g cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30%
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 125ml mleka, 125ml wody, sól i masło zagotować w garnku. Dodać naraz mąkę i szybko wymieszać. Gotować tak długo, aż ciasto zbije się w jednolitą kluskę i będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Gorące ciasto przełożyć do miski, od razu dodać 1 jajko i całość zmiksować mikserem. Pozostawić na 10min. Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą gwiazdą. Ciasto wyciskać na dwie blachy (każda po 7 eklerków) wyłożonych papierem do pieczenia (Brakło mi papieru i musiałam natłuścić margaryną blachę, ale jednak polecam papier). Eklerki powinny mieć około 9cm długości i na szerokość około 3cm.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 225°C, jedną blachę po drugiej. Ostudzić.

03

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g pokroić małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce, albo włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć ubić śmietanę. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Dodać pokrojone w kostkę truskawki (odkładając trochę na bok do dekoracji).
  4. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową. Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. 150g cukru pudru i 2 łyżki mleka wymieszać. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek. Eklerki pozostawić do wyschnięcia.
  6. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony www.lecker.de, „Erdbeer- Eclairs”.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1170kJ/280 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 29g

Eklerki z truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?

  • Gość - Joanna

    Moniko ciasto parzone z nadzieniem szybko mięknie i traci kruchość, dlatego najlepiej przekładać je przed samym podaniem. W tym przypadku eklerki muszą poleżeć przez godzinę w lodówce, aby masa stężała. Najlepiej przełóż je w niedzielę, a ciasto upiecz w sobotę i przechowaj w suchym miejscu (np. w szczelnie zamkniętym pudełku lub woreczku, żeby nie zmiękły). Przełożone eklerki (ptysie) wytrzymają ok. 3- 4 godz. a później miękną.

  • Gość - Monika Wankowicz

    Joanno a ile przełożone eklerki mozna przechowywac w lodówce? jeśli zrobiła bym je w sobote wieczorem to czy nie rozmiękły by się do niedzielnego popołudnia?

  • Gość - Asia

    CUDOWNE! Wyszły idealnie! Robiłam pierwszy raz eklerki i zawsze będę korzystać z tego przepisu :) dziękuję!

  • Gość - Katarzyna

    Witam,trafiłam na tą stronę przez przypadek. Te przepisy i zdjęcia są niesamowite i dokładne. Od razu zabieram się za pieczenie.Pozdrawiam.

  • Gość - DOTKA psotka

    aa no to już mi się coś rozjasniło.... właśnie skonczylasm dekorować swoje elkereczki ale kuurcze jak kamyki twarde hehe na zdjęciu pyglądają na mięciutkie ehhh... ale i tak nie mogłam się odgonić od :podkradających: łapek hehe

  • Gość - Joanna

    Dotko gdy już masz gotowe, gorące ciasto należy dodać do niego 1 jajko i całość zmiksować. Teraz pozostawiamy ciasto na 10 min. Po 10min. należy dodawać do ciasta po jednym jajku,ciągle miksując.
    Jajek nie ubijamy osobno. Dodajemy do ciasta całe jajka, jedno po drugim i miksujemy.

  • Gość - DOTKA psotka

    eklerki wyglądają pysznie :) jestem laikiem i robiłam wg tego przepisu ale wyszły mi dość kruche eklerki, właściwie jak ciastka...:(

    Może dlatego że nie domyśliłam się co zrobić z ubitymi jajkami z 2. punktu w przepisie: "Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek". Gdzie mam je wrzucić żeby były takie fajne ? Bo chyba nie widze w przepisie co się dalej z nimi dzieje;(.....

  • Gość - Paula

    świetne urozmaicenie wprowadziłaś poprzez ten nieregularny wierzch! bardzo mi się podobają :)

  • Gość - Macierzanka

    Mnie ostatnio też ogarnęło truskawkowe szaleństwo :) Takich eklerek to jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony