Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Eklerki z truskawkami

Składniki:

  • 125ml mleka + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 300g truskawek
  • 75g cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30%
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 125ml mleka, 125ml wody, sól i masło zagotować w garnku. Dodać naraz mąkę i szybko wymieszać. Gotować tak długo, aż ciasto zbije się w jednolitą kluskę i będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Gorące ciasto przełożyć do miski, od razu dodać 1 jajko i całość zmiksować mikserem. Pozostawić na 10min. Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą gwiazdą. Ciasto wyciskać na dwie blachy (każda po 7 eklerków) wyłożonych papierem do pieczenia (Brakło mi papieru i musiałam natłuścić margaryną blachę, ale jednak polecam papier). Eklerki powinny mieć około 9cm długości i na szerokość około 3cm.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 225°C, jedną blachę po drugiej. Ostudzić.

03

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g pokroić małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce, albo włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć ubić śmietanę. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Dodać pokrojone w kostkę truskawki (odkładając trochę na bok do dekoracji).
  4. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową. Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. 150g cukru pudru i 2 łyżki mleka wymieszać. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek. Eklerki pozostawić do wyschnięcia.
  6. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony www.lecker.de, „Erdbeer- Eclairs”.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1170kJ/280 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 29g

Eklerki z truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?

  • Joanna

    Moniko ciasto parzone z nadzieniem szybko mięknie i traci kruchość, dlatego najlepiej przekładać je przed samym podaniem. W tym przypadku eklerki muszą poleżeć przez godzinę w lodówce, aby masa stężała. Najlepiej przełóż je w niedzielę, a ciasto upiecz w sobotę i przechowaj w suchym miejscu (np. w szczelnie zamkniętym pudełku lub woreczku, żeby nie zmiękły). Przełożone eklerki (ptysie) wytrzymają ok. 3- 4 godz. a później miękną.

  • Monika Wankowicz

    Joanno a ile przełożone eklerki mozna przechowywac w lodówce? jeśli zrobiła bym je w sobote wieczorem to czy nie rozmiękły by się do niedzielnego popołudnia?

  • Asia

    CUDOWNE! Wyszły idealnie! Robiłam pierwszy raz eklerki i zawsze będę korzystać z tego przepisu :) dziękuję!

  • Katarzyna

    Witam,trafiłam na tą stronę przez przypadek. Te przepisy i zdjęcia są niesamowite i dokładne. Od razu zabieram się za pieczenie.Pozdrawiam.

  • DOTKA psotka

    aa no to już mi się coś rozjasniło.... właśnie skonczylasm dekorować swoje elkereczki ale kuurcze jak kamyki twarde hehe na zdjęciu pyglądają na mięciutkie ehhh... ale i tak nie mogłam się odgonić od :podkradających: łapek hehe

  • Joanna

    Dotko gdy już masz gotowe, gorące ciasto należy dodać do niego 1 jajko i całość zmiksować. Teraz pozostawiamy ciasto na 10 min. Po 10min. należy dodawać do ciasta po jednym jajku,ciągle miksując.
    Jajek nie ubijamy osobno. Dodajemy do ciasta całe jajka, jedno po drugim i miksujemy.

  • DOTKA psotka

    eklerki wyglądają pysznie :) jestem laikiem i robiłam wg tego przepisu ale wyszły mi dość kruche eklerki, właściwie jak ciastka...:(

    Może dlatego że nie domyśliłam się co zrobić z ubitymi jajkami z 2. punktu w przepisie: "Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek". Gdzie mam je wrzucić żeby były takie fajne ? Bo chyba nie widze w przepisie co się dalej z nimi dzieje;(.....

  • Paula

    świetne urozmaicenie wprowadziłaś poprzez ten nieregularny wierzch! bardzo mi się podobają :)

  • Macierzanka

    Mnie ostatnio też ogarnęło truskawkowe szaleństwo :) Takich eklerek to jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony