Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 25g margaryny
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą). 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

02

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec około 25min. w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z margaryną roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
  5. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
  6. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).

Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole...
Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole maka...
Możesz dać nutellę.
Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykl...
Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony