Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pierniczki katarzynki

Popularne pierniczki Katarzynki o charakterystycznym kształcie chmurek. Pierniczki są dość grube i po leżakowaniu robią się miękkie. W domu możemy wykrawać z ciasta dowolne kształty wybranymi foremkami. Jeśli ktoś ma ochotę na pierniczki w oryginalnym kształcie, a nie ma takiej foremki, to w przepisie znajdzie szablon. Szablon należy przerysować na papier, wyciąć go, położyć na rozwałkowanym cieście i małym, cienkim nożykiem wyciąć kształt.

Ciasto na pierniczki jest dość twarde i suche, ale po wytrwałym zagniataniu uda się je zagnieść na jednolitą masę.

Jeśli chcecie, aby te pierniczki zagościły u Was na święta, to powinniście się za nie zabrać już teraz. Wymagają one bowiem długiego okresu leżakowania.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces mięknięcia to wtedy najlepiej jest włożyć skórkę z jabłka do puszki lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić je nieprzykryte na parę dni, aż zmiękną.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie kilka łyżek karmelu dla koloru (u mnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody)

Dodatkowo:

  • woda lub 1 łyżeczka miodu i łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miód wlać do miski. Dodać przyprawę, cukier, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zacząć zagniatać ciasto. (Ciasto jest suche i ciężko się zagniata). Dodać zimną kawę i wytrwale zagniatać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy. (Ciasto nie powinno już się kruszyć. Powinno być plastyczne).
  3. Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1cm. Wykrawać foremką pierniczki (lub wyciąć przy pomocy szablonu).

2

4

  1. Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Łyżeczkę miodu wymieszać z łyżką wody. Przy pomocy pędzelka posmarować pierniczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 13 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pierniczki katarzynki

pierniczki katarzynki

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony