Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kruche pierniczki

Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia. Wycięte formy nie odkształcają się podczas pieczenia. Pierniczki są kruche. Nadają się do jedzenia już zaraz po upieczeniu. Można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto jest ciemne dzięki sporej ilości kakao. Super nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła (lub margaryny)
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być ;))
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
  6. Chcąc zrobić witraże należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. Do środka nałożyć rozkruszonej landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć wałkiem).

02

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku max. 10min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło niecałe 1 ½ szklanki.)
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie posypać posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych metalowych puszkach.

Smacznego Smile.

Uwaga: Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą wtedy gorzkie.

Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kruche pierniczki

Dzieci oczywiście pomagały przy pieczeniu. Wykrawały, układały na blasze i dekorowały. Więcej posypki cukrowej wylądowało w brzuszkach niż na pierniczkach, ale dzieci za to szczęśliwe.

04

05

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Moniko możesz zostawić na noc.

  • Monika

    Witam,
    mam pytanie ile ciasto może poleżeć w lodówce zanim się zacznie wykrawać pierniczki? Mogę je zostawić na noc i dopiero na drugi dzień robić pierniczki?
    PS. Pierniczki robię już drugi rok, są przepyszne!

  • paulina

    Wszystko zrobiłam wg przepisu, pominęłam kakao (bo nie lubię)i nie mogłam zagnieść ciasta.... dodałam chyba z pół śmietanki żeby coś się w ogóle zaczęło kleić.... Kto wie co mogło pójść nie tak?
    Za godzinę zabieram się za wykrawanie i pieczenie.. dam znać czy coś z tego wyszło :)
    Pozdrawiam!

  • Joanna

    Renato mogą poleżeć.

  • Renata

    Czy witrażyki i polerowane pierniczki mogą poleżeć? Czy lukrowac "tuż przed?

  • Małgorzata Damięcka

    Robiłam już masę pierniczków w swoim życiu, ale żadne nie były tak smaczne jak z tego przepisu. Odwiedzam tę stronę regularnie od 3 lat w okresie świątecznym. Pani Joanno stała się Pani moją świąteczną inspiracją oraz można by powiedzieć tradycją. Wszyscy domownicy czekają z niecierpliwością na kolejną porcję pierników! :lol:

  • Nataiko

    Dzięki serdeczne za świetny przepis, pierniki zrobiły się szybko (ale zrobiłam tylko z 1/3 składników), ciasto idealne, witraże idealne, jestem w szoku :D (pierwszy raz robię witraże), jeszcze tylko zostało mi to polukrować, boję się czy dam radę ładnie lukier nałożyć..żeby nie zepsuć efektu teraz :P

  • Klaudia.

    Ile potrzebuję cukierków do zrobienia tych witraży ? Proszę o odpowiedź w gramach :)

  • Sandra

    Robiłam te pierniczki już przez trzy lata. Są wspaniałe! W tym roku niestety zagubiłam przepis...ale udało się znaleźć Pani stronkę! :) W tym roku już 11go listopada zaczynam pieczenie pierniczków. Witrażyki są magiczne i na wszystkich robią ogromne wrażenie :)
    Dziękuję za wspaniały przepis.
    Pozdrawiam, Sandra

  • Kasia

    Zrobiłam:) są pyszne. Pulchne ale i kruche. Z dnia na dzień kiedy leżą sobie odkryte robią się jeszcze bardziej miękkie. Jak na kogoś kto zrobił drugie "ciasto " w życiu przepis idealny aczkolwiek musiałam dodać więcej mąki bo było trochę za bardzo płynne i nie można było rozwałkować. Warto też wstawić do lodówki na chwilę :) suuper :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony