Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości Wink Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

  • 250g sezamu
  • 236g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Lena

    Fantastyczny przepis :) Tylko ja trochę przesadziłam z prażeniem sezamu, przedłużając co chwilę... Niby wyglądał ok, ale czuć goryczkę w smaku. Następnym razem będę prażyć krócej :)

  • Gość - Joanna

    Karolino a na pewno skarmelizowałaś cukier na karmel tj. na gładką, płynną, złotą masę?

  • Gość - Karolina

    A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu zapobiec mogę? Będę wdzięczna bo w smaku bardzo odzwierciedlają prawdziwe sezamki tylko u mnie jedzone było łyżką i widelcem gdyż miało postać w miarę sypką.

  • Gość - Emi

    Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis :)

  • Gość - Joanna

    Marto taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: Kliknij na ten link dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: Kliknij na ten link

  • Gość - Marta

    No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź

  • Gość - Joanna

    Marto jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.

  • Gość - Marta

    A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?

  • Gość - magda

    potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/

  • Gość - maria

    Stygna. Próbuję tego co zostało w garnku, FANTASTYCZNE!!! Dzieci zwariuja :)

Pokaż więcej

Kuchnia-Domowa.pl

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastk...
Tort wygląda naprawde apetycznie. Mogło by być więcej m&m's i dwa rzędy kit...
Ciasto wyszło wyśmienicie Przepyszne! Fantastyczny przepis
Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super ...
Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?
Początek strony