Ten przepis to połączenie mocno czekoladowego ciasta (Brownie) z kremowym, delikatnym serkiem. Bardzo smaczne, na pewno do polecenia. Ciasto jest dość słodkie, jak na Brownie przystało. Przepis łatwy do wykonania.
Składniki:
- 125g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 75g mąki pszennej
- 250g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- Ubić mikserem 150g cukru i 2 jajka.
- Dodać roztopioną czekoladę.
- Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać.
- W osobnej misce wymieszać serek Philadelphia, 50g cukru, cukier waniliowy i 1 jajko.
- Formę o wymiarach 23cm x 23cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć ok. 1/3 ciasta. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowej. Nałożyć resztę czekoladowego ciasta i na ciasto kleksy z reszty serka.(Można również wyłożyć do formy całe ciasto, na górę dać kleksy z masy serowej i przy pomocy widelca nałożyć ciemne ciasto na kleksy).
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Uwagi:
Ciasto jest dość gęste. Najlepiej nakładać go do formy małymi porcjami i rozsmarowywać łyżką.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 40 min. | |
Liczba porcji: |
około 20 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |