Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto czereśniowe z serem

Bardzo oryginalne ciasto, delikatne, pół kakaowe pół sernikowe ze słodkimi czereśniami. Smaczne, eleganckie i nietrudne w przygotowaniu.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g margaryny
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 70g margaryny
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 750g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)

Dodatkowo:

  • około 600g czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyć, wypestkować i przekroić na pół. Około 24 sztuk odłożyć na bok z szypułkami. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
  2. Przygotować ciasto. Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao.
  3. Ciasto wylać do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Samo zagłębienie formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38x 25cm).
  4. Na cieście ułożyć połówki czereśni.

02

  1. Przygotować masę serową. Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Do utartej margaryny dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, budyń i twaróg. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  2. Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na cieście w równych ostępach (tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię).
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Uwaga:  Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, po około 30- 40min. przykryć ciasto z góry folią aluminiową.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto czereśniowe z serem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Patrycja

    Bardzo smaczne ciasto serowe, o którym z wyglądu trudno powiedzieć, że będzie aż tak dobre! :) Serdecznie polecam![img]http://2.bp.blogspot.com/-IBCbZaUI4vs/V4uTU0UIaNI/AAAAAAABCTg/HEYBK-_i948_SYUAoMIChFzuEQNse6vIQCLcB/s1600/z7%2B-%2BKopia%2B-%2BKopia.JPG[/img]

  • Joanna

    Marto użyj mniejszej formy. Ta blacha z piekarnika jest za duża. Ona ma wymiar nawet ponad 40x 30cm (w zależności od piekarnika). Forma, w której piekłam według producenta ma 42x 30cm i tak też podałam, ale poszłam ją teraz dokładnie zmierzyć to sam środek ma 38x 25cm. Tak, że moja blacha była trochę mniejsza od tej z piekarnika i dlatego moje ciasto jest wyższe.

  • marta

    Koniecznie chciałam upiec ciasto z czereśniami, a Twoje tak apetycznie wyglądało, zatem miałam nadzieję na podobne arcydzieło... Wszystko zrobiłam popisowo, rosło pięknie i opadło:-( Mam cieniusieńki placuszek ciemny z cieniutką warstwą sera. Zrobiłam go na formie dużej, tej z piekarnika, lecz to nie zaważyło chyba na jakości. Szukam gdzie popełniłam błąd... Aż boję się próbować drugi raz:-(

  • Monika8507

    Joanno zrobiłam dzisiaj to ciasto 8) dziękuję, że mnie zachęciłaś bo okazało się, że nie było się czego bać. Degustacja dopiero w niedziele ale z tego co udało mi się uszczknąć to ciasto czekoladowe jest przepyszne lekkie i delikatne. Pomysł jest super, wszystko robi się sprawnie i szybko a efekt jednak bardzo satysfakcjonujący. Na pewno jeszcze nie raz wróce do tego przepisu, bo pomysł faktycznie kapitalny. Po degustacji dodam zdjęcia.Znów dziękuję Joanno za rady i świetny przepis :)

  • Joanna

    Moniko nie odwracałabym ciasta do góry dnem, żeby nie uszkodzić wierzchu. Normalnie pokrój i wyciągaj po kawałku z formu. Jak zawsze najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, a potem idzie. Nic się nie rozwarstwa. Zrób, polecam, bo ciasto jest ciekawe i smaczne.

  • Monika8507

    Joanno mam wielką ochotę zrobić to ciasto, mam jednak pewne obawy czy wszystko się uda. Czy gotowe ciasto da się łatwo odwrócić aby zdjąć papier i czy ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwarstwiac? Ciasto ma być na rodzinną uroczystość i bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło.

  • Katarzyna

    Kolejne które robiłam z tego bloga, jak zawsze Pychota :)

  • Violetta

    Ciasto przepyszne.Nie zawsze polskie przepisy wychdza tu w Kanadzie,zawsze trzeba je zmodyfikowac.Ten placek wychodzi wspaniale po polsku i po angielsku :)
    Dziekuje

  • Iza

    Ciasto jest wspaniale i naprawdę godne polecenia. Następnym razem zmodyfikuję przepis na caly kg sera - bo kupuję go w kilogramowych wiaderkach i szkoda zostawiać tej odrobiny:)

  • Asiek

    Zrobiłam to ciach, jest przepyszne! Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam:)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony