Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kucharz

    Czy probowal ktos te ciasto zrobic bez burakow? ;/
    Mysle ze byloby smaczne ;)

  • Aleksandra

    Czy próbował ktoś zrobić to ciasto bez kakao, aby uzyskać bordowy kolor?

  • Agnieszka

    Zrobione z małymi zmianami: 4 jaja M, 250 ml oleju 3 ziarna, mniej cukru (z różnicy cukru zrobiłam lukier z sokiem z buraka) i mniej kakao. POLECAM PRZEPIS W ORYGINALE I ZE ZMIANAMI - jest rewelacyjny !

  • Rena

    Świetny przepis... z zastąpiłam oliwę gęstym jogurtem greckim i zastosowałam mąkę pszenną razową... Zamiast curku dodałam ksylitol 200g wyszło wspaniale, polecam

  • Efunia

    Napiszę bardzo krótko: MNIAAAAAM !!!

  • Monika

    Ciasto jest rewelacyjne :) Ja dodaję trochę mniej kakao, żeby było bardziej miękkie. Dziękuję za ten cudowny przepis :*

  • Sophie

    zgadzam sie z wczesniejszymi komentarzami, ciasto bardzo smaczne, wilgotne nie wysycha, pieklam troche dluzej niz w podanym przepisie i zgodnie z podana porada, przykrylam od gory folia alumoniowa ;-)

  • LoLa

    Dziekuje za recepte.Ciasto udalo sie przepysznie i wyglada tak jak na zdjeciu.
    Zrobilam dokladnie wg opisu ale zmienilam troszke sklad: zamiast 100g kakao dalam tylko 80g,zamiast 300g cukru (uzywam brazowy z trzciny cukrowej)dalam 180g ale i ta ilosc jest dla mnie za duza i nastepnym razem napewno zmniejsze ilosc do 120g albo nawet 100g. No i dodalam 1 lyzeczke przyprawy korzennej do piernikow. Ciasto jest baaardzo czekoladowe w smaku i jaki zapach !

  • Joanna

    Marleno możliwe. Ciasto jest wilgotne, więc z inną mąką bezglutenową może być również smaczne, ale musisz sama przetestować. Ja testowałam tylko z uniwersalną mąką bezglutenową.

  • marlena

    witam przepis jjest mocno zachęcający tylko ja prócz nietolerancji glutenu nie toleruje również pszenicy mąki ryżowej i kukurydzianej jedyna jaką mogę to gryczana, jaglana i kokosowa czy mogę użyć którejś z nich??

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony