Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik malinowo- pomarańczowy

Przepis na dwukolorowy, aromatyczny sernik malinowo- pomarańczowy z polewą śmietanową.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 260g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 100g margaryny
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 10 sztuk malin (świeżych lub mrożonych. Mrożone należy wcześniej rozmrozić)

Polewa:

  • 200g creme fraiche lub gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Margarynę, cukier, jajko, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  3. Ciasto wyłożyć do tortownicy i wykleić spód i bok formy.
  4. Maliny rozdrobnić blenderem, albo rozgnieść widelcem na papkę.
  5. Przygotować masę serową. 4 jajka, 200g cukru i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając na małych obrotach, dodać stopniowo twaróg, słodką śmietanę, skórkę z pomarańczy i na końcu mąkę ziemniaczaną.
  6. Pół masy serowej wyłożyć na ciasto kruche. Do drugiej części dodać maliny, delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 60 min w temperaturze 180°C.
  8. Creme fraiche wymieszać z jedną łyżką cukru pudru.
  9. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować creme fraiche i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. W formie pozostawić do ostygnięcia.
  10. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik malinowo- pomarańczowy

sernik malinowo- pomarańczowy

 

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony