Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

sękacz

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.

Piekąc sękacz w warunkach domowych musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o marcepan, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać marcepan, dla wzbogacenia smaku. Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą, bądź lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i oblałam je polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  3. Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach.)
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier.
  5. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni Wink). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 9- 10 warstw.
  9. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  10. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
  11. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sękacz

sękacz

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony