Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort egipski 

Wspaniały tort. Jeden z moich ulubionych. Wszystko w tym torcie mi pasuje. Nie zmieniłabym nic. Jest idealny. Pyszne krążki orzechowe przełożone są masą budyniową i bitą śmietaną z podpieczonymi orzechami i karmelem. Wygląda ładnie. Jest mięciutki tak, że rozpływa się w ustach. Chrupiący jest tylko karmel, który na 3 dzień mięknie w masie i już nie jest chrupiący, ale smak tortu w dalszym ciągu jest idealny. Gorąco polecam.

 Składniki:
Ciasto (składniki na 3 krążki):

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 120g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340ml mleka
  • 170g miękkiego masła

Masa z bitej śmietany:

  • 340g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g + 2 łyżki cukru
  • 120g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu

Sposób przygotowania:

  1. 2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C.
  3. W ten sposób upiec jeszcze dwa krążki.
  4. Przygotować masę budyniową. W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. (Można garnek przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.) Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Przygotować masę z bitej śmietany. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki. 200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel. Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować (karmel zasycha szybko). Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu. (Można odłożyć trochę karmelu do dekoracji tortu).
Kawałki karmelu:

02

  1. Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej. Na niej rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć masę z bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
  2. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

tort egipski

tort egipski

tort egipski

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony