Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort czekoladowy z bananami

Smaczny i w dodatku w miarę szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i w miarę sztywna tak, że tort dobrze daje się pokroić.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia miksować mikserem na najwyższych obrotach przez 1,5 min.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
  4. Banany obrać i przekroić wzdłuż lub pokroić na kawałki. Banany ułożyć na ostudzonym cieście.
  5. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić go w tortownicy.
  6. Czekolady posiekać na małe kawałki.
  7. Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu. (Lepiej smakuje, jeśli zamiast wody użyjemy mleka. Oczywiście można również przygotować polewę na wodzie. Proszę nie zapomnieć o cukrze). Dodać kawałki czekolady i ją roztopić. Masę wylać na banany. Pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić i wyłożyć na górę zimnego ciasta. Posypać czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de, autor: Teksanfan, „Bananentorte, schnell und lecker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort czekoladowy z bananami

Tort czekoladowy z bananami

Tort czekoladowy z bananami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony