Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 8 bananów
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
  • 100g cukru
  • 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10- 20g margaryny
  • 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
  2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub  ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  9. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
  10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
  11. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony